– I dag er vi kjempeheldige. Det er luksus å vise fram byen på en så fin dag som denne. Men det er mer enn nok å finne på når det ikke er fullt så fint også. Det er ingen problem å sysselsette turistene uansett vær, forteller Anita Nøring ved turistinformasjonen til Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Det er tjukt av turister innom informasjonskontoret på Skateflua. Marie Andrine Halsebakke Kvalheim er i full gang med å hjelpe Jessica Dubois og Olivier Mauran. Det franske kjæresteparet har nettopp kommet til Ålesund og lurer på hva de kan finne på de neste dagene.

– Hun var veldig flink og hadde full oversikt, sier Olivier.

Paret skal tilbake til hotellet og tenke over alternativene de har fått lagt fram foran seg.

– Først og fremst er vi her for å spise masse laks, ler Jessica spøkefullt.

– Siden det er så fint vær i dag så tror jeg kanskje vi kommer til å leie sykler eller kajakker i dag, så blir det kanskje akvariet i morgen når det er meldt dårligere vær, sier Olivier.

De to har vært i Norge i omtrent ei uke. Med fly, tog og båt har de allerede vært innom Stavanger, Bergen og Flåm. De har først og fremst kommet til Norge for naturen sin del, men de ønsker også å oppleve ting mens de er her.

– Vi får gått masse i fjellet og fått være mye utendørs. Naturen er så flott her, og folket er veldig hyggelige og hjelpsomme. Vi vil absolutt anbefale en reise til Norge til andre, sier de to.

– Men været er galskap. Det er strålende i ene øyeblikket og 10-12 grader i neste, ler Olivier på årets varmeste dag - noen timer før det er meldt om lyn, torden og regn.

Da blir de hvert fall ikke overrasket.

Det andre ankepunktet de har er det kjente om kostnadsnivået på mat og drikke.

Se videoreportasjen: Årets badedag

Les også: Varmest i Norge

Pågang

I dag måtte 62 grader nord sette opp ekstra båter til fuglefjellet på Runde, men med cruiseskip i byen er det mange som ikke har tid til de store utfluktene. Da blir det raskt tilbud som byvandring, sightseeing og museumsbesøk.

– Det er mange som har planlagt ned til minste detalj hva de skal gjøre. Med internett og muligheter til å bestille opplevelser selv, er det mange som vet hva de skal før de kommer. For dem som er her kun en natt, så selger vi inn Jugendbyen. Det er det vi profilerer oss som. De som er her lengre ønsker også å se områdene rundt, som Geiranger og Runde, sier Nøring.

Ellers kan man ikke skille mellom turistene.

– Det er veldig individuelt. Det går ikke så mye på alder eller reisemåte. Generelt er folk mer aktive nå enn tidligere, og da prøver vi å tilrettelegge individuelt, forteller hun.

(fortsetter under bildet)

Anita Nøring (t.v) og Sofie Haram Støylen har travle dager i turistinformasjonen.

Hæ? Årets varmeste?

Inma og Miguel kommer fra henholdsvis Spania og Argentina, men har valgt å bosette seg i Houston i Usa. De er nok vant til varmere forhold enn den gjengse sunnmøring.

– Er dette årets varmeste dag, spør Imna mens hun kikker mot himmelen. Det virker som hun ikke tror helt på opplysningen hun nettopp har blitt servert.

– Vel, da har vi skikkelig flaks, ler hun.

De har også nettopp kommet til Ålesund med fly fra Stockholm. De har vært innom turistinformasjonen for å finne ut hvordan de kan leie en bil. Etter et par dager i Ålesund reiser de sørover mot Loen, som de skal ha som et utgangspunkt for å se isbreer. Deretter videre mot Sogn.

– Vi valgte å komme til Ålesund fordi vi er interessert i arkitektur og vi hadde hørt mye om arkitekturen her. Det virker som en veldig flott by, forteller Miguel.

Les flere nyheter fra Ålesund