Arbeiderpartiets ordfører i Ålesund la også ned en krans med budskapet "Vi skal aldri glemme", mens to lokale medlemmer av Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) stod æresvakt og la ned roser. Gitaristen Ketil Strand spilte under minnemarkeringen.

- Jeg synes det var en fin stund. Det føltes riktig at Ålesund har en slik markering, det føles riktig at jeg står der oppe for alle i Ålesund. Dette er også i våre hverdagsliv, sier Vinje Aurdal, tydelig rørt, til Sunnmørsposten.

-Skal hedre minnet

Ordføreren snakket i sin tale om viktigheten av å hedre terrorens ofre. Vinje Aurdal nevnte også navnene til de fra Møre og Romsdal som ikke kom hjem fra Utøya 22. juli.

- Disse skal vi aldri glemme. Vi skal hegne om og hedre dem ved å bringe deres verdier videre. Uansett om det skjer terror i Nice, Paris, Ankara eller Norge, så må vi ikke la oss true av terror, sa Vinje Aurdal i talen sin.

For Vinje Aurdal personlig, var det en sterk opplevelse å lede femårsmarkeringen. Hun valgte å snakke om saken i talen sin, for å holde følelsene på avstand.

- Jeg slipper ikke følelsene så mye til. Det er så sterkt, det rører meg så mye. Det som skjedde er så forferdelig at jeg ikke kan fatte det. Jeg snakket om saken, hva det var, og hva det betyr. Jeg tror det er i tråd med AUF, og de som gikk bort, sier Vinje Aurdal.

Ønsket å bidra

AUF-jentene Aurora Dimmen Bratli (17) og Ingvild Eide (20) stod ærevakt under markeringen. De syntes det var godt å kunne bidra.

- Det var egentlig godt å få birda. Selv om jeg ikke var på Utøya da det skjedde, er AUF blitt en så stor del av meg at jeg kjenner på det, sier Dimmen Bratli. Også prest i Spjelkavik kirke, Thorvald Grønli, var med på å arrangere markeringen. Han satt pris på måten 22. juli ble markert ved minnesmerket. -Den var en enkel og stilfull markering. Det er en viktig dag å markere, sier Grønli.

GLEDELIG: Ordfører Eva Vinje Aurdal var gledelig overrasket over oppmøtet på den flotte minnemarkingen.