Rapporten har sett på vannforurensning, forsuring, bruken av giftstoff, energibruk og arealbruk som mål for miljøfiendtlighet. Det er kun på bruken av giftstoff at økologisk produksjon kommer bedre ut, ifølge forskningsrapporten som er gjengitt i Nationen.

I seks av ni matproduksjoner er økologisk jordbruk verken mer eller mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, heter det i rapporten fra Livsmedelverket, det svenske motstykket til Mattilsynet.

Dette gjelder frukt og bær, melk, storfekjøtt, svinekjøtt, egg og jordbruksvekster.

I produksjonen av kyllingkjøtt og grønnsaker kommer konvensjonelt ut som mer miljøvennlig. Kun fisk og skalldyr produseres mer miljøvennlig med den økologiske metoden.

– Rapporten kommer ikke overraskende på meg, men den vil nok overraske mange andre, sier seniorforsker Arne Grønlund i NIBIO.

Han mener økologibegrepet blir brukt feil.

– I jordbruket blir det brukt om prosessen og metoden for å produsere mat etter bestemte retningslinjer. Det høres vakkert og naturlig ut for uutdannede mennesker. Det er lett å få inntrykk av at dette er bedre for miljøet, men det er ikke tilfelle, sier han.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener økologisk jordbruk er nødvendig.

– Matjorda skal produsere mat i all tid framover. Giftstoffer kan lagres i organismer, og siden i maten, sier hun.

Øko-bonde Jostein Trøite, styreleder i Oikos – Økologisk Norge, sier at han etter omleggingen fikk redusert bruken av giftstoffer.

– Jeg har minst like god produksjon i dag som da jeg produserte konvensjonelt, sier han. (©NTB)