<strong>Bekyrmet:</strong> Varaordfører og kriseleder i Norddal kommune, Per Magnus Berdal, er sammen med ordfører Arne Sandnes bekymret over mobildekningen langs deler av fylkesveg 63. Her besøker han lørdagens ulykkessted. Innfelt er kart over området som er uten mobildekning. Foto: Staale Wattø/Google maps

Lørdag veltet en turistbuss fra Ukraina med 41 mennesker langs fylkesveg 63. Bussen landet på taket etter å ha kollidert med en personbil langs den smale vegen. Én person omkom og 16 personer ble skadd.

Kun tilfeldigheter gjorde at det var mobildekning langs vegen.

– Det er akutt behov for bedre dekning i området. 11 kilometer mellom Trollstigen og Valldal er uten mulighet til å nå nødetatene. Det kunne endt annerledes om ulykken skjedde et annet sted langs strekningen, sier ordfører Arne Sandnes.

Bekymret Varaordfører og kriseleder i Norddal kommune, Per Magnus Berdal, er sammen med ordfører Arne Sandnes bekymret over mobildekningen langs deler av fylkesveg 63. Her besøker han lørdagens ulykkessted. Foto: Staale Wattø

Varaordfører og kriseleder, Per Magnus Berdal, forteller at kommunen har gjort mye for å ordne opp i problemene.

– Vi er helt klart bekymret. Vi har stilt opp og tøyd det ganske langt, sier Berdal.

Dårlig dekning

Telenor, fylket og Samferdselsdepartementet er klare over problematikken.

– Fra Trollstigen-platået og en del kilometer i retning Valldal mangler det mobildekning. Vi har vært i flere møter om problemstillingen, sier dekningssjef Bjørn Anundsen i Telenor.

Anundsen sier han er villig til å stille med radioutstyr dersom departementet tar kostnaden med å bygge ut for mobildekning på hele vegen.

– Vi som kommersiell aktør kan ikke ta på oss disse kostnadene, sier direktøren.

Han mener det vil koste mellom 1,5 til 2 millioner i året hvis Telenor skal tilpasse området. Departementet har ikke planer om å bygge ut enda.

– Det er ikke satt av penger til det i årets budsjett, men det er oppe til vurdering til neste år. Staten bidrar med ekstra sikkerhets- og beredskapsmidler til aktørene. Det er viktig at alle samarbeider godt om hvilke tiltak vi velger å prioritere. Myndighetene kan legge til rette for utbygging samt koordinere og delta i spleiselag, sier statssekretær Reynir Jóhannesson.

Milevis

Telenor vurderte å koble seg på basestasjonen til det nye nødnettet. Dette baserer seg imidlertid på et dieselaggregat hvor det må flys inn diesel med helikopter. Sambandet har begrenset radiokapasitet

Ifølge Anundsen er Telenor avhengig av tilrettelegging av strøm for å få stasjonen dimensjonert for mobil. Anundsen forteller at det er milevis med Nasjonale turistveger i Norge uten mobildekning, blant annet over fjellet fra Geiranger mot Grotli.

– Det er mange veger med bare 100–200 kjøretøy i årsdøgnstrafikk. Vi kan ikke ta alle kostnadene med radio, utstyr, antenner, vanlig drift og utbygging av infrastruktur over alt, sier Telenor-direktøren.

I høysesong brukes Trollstigen-Valldal av over 2000 kjøretøy i døgnet.

Samarbeid

Telia og kommunikasjonsrådgiver Kristian Fredheim opplyser at også Telia mangler mobildekning i 12 kilometer på samme strekning.

– Vi har planer om å utbedre dekningen i løpet av dette året, men dette er kun deler av strekningen som per nå ikke har mobildekning, påpeker han.

Ifølge Fredheim er Telia positive til å forbedre mobildekningen langs hele strekningen, men det er nødt til å skje gjennom et samarbeid mellom Telia og lokale myndigheter. På grunn av ulike basestasjoner har Telenor og Telia litt forskjellige områder uten mobildekning på strekningen.

Flere er bekymret

Renate Føyen, fungerende fylkesberedskapssjef, sier flere kommuner er bekymret for dårlig mobildekning langs vegene.

– Vi har planer om å få en avklaring på et høgere nivå.

Norddal kommune mener en forbedring må være klart på under et år.

– Det ville vært en skandale om vi gikk inn i en ny sesong uten mobildekning. Vi vil at det skal være trygt for turistene som opplever naturen, sier Sandnes.Telenor har dekning i 99,8 prosent av områdene hvor folk bor, men mangler dekning i 15 prosent av Norges flateareal.

<strong>VELTET:</strong> Hadde ulykken skjedde noen kilometer nærmere Trollstigen, hadde man risikert å ikke ha nådd igjennom til nødetatene. Foto: Odd-Sølve Grannes