I april 2014 ble en prest ansatt i Den norske kirke pågrepet under en hendelse i en kommune på Nordvestlandet. Mannen ble siktet for vold i nære relasjoner, men senere frifunnet for dette.

Han ble derimot dømt for kjøring uten gyldig førerkort, og fikk en bot på 10.000 kroner.

Mistet stillingen

Kulturdepartementet støttet vedtaket som Møre bispedømme hadde fattet om avskjed for presten.

– Departementet tok ikke min klients klage til følge, da er neste steg stevning av staten, sier prestens prosessfullmektig Lene Kristin Hennø, advokat i Hammervoll Pind.

Saken er berammet for Oslo tingrett 24. oktober i år.

– Hadde bestemt seg

– Førerkortspørsmålet har vært kjent for arbeidsgiver siden 2014, men det var først etter at dommen falt i Sunnmøre tingrett at Møre bispedømme varslet at de ville treffe vedtak om avskjed, sier Hennø.

Advokaten er klar på at det må mer graverende forhold til for å frata personer jobben enn forelegg for brudd på vegtrafikkloven.

– Tidspunktet for avskjeden kan tyde på at biskopen uansett hadde bestemt seg for at presten skulle vekk, hevder Hennø.

Villedet arbeidsgiver

Etter det Sunnmørsposten kjenner til mistet mannen opprinnelig førerkortet etter promillekjøring for flere år siden. I søknaden på stillingen som prest opplyste han likevel at han kjørte bil. På den måten villedet han sin arbeidsgiver til å tro at han hadde gyldig førerkort.

– Han er selvfølgelig angrende til dette. Han hadde planer om å ta førerprøven før tiltredelse som sogneprest. Det var fullstendig idiotisk, men han var i en livssituasjon som gjorde at førerkort var det siste han tenkte på, sier prestens advokat, som mener at partene kunne løst denne saken på et tidligere tidspunkt.

– Min klient stiller seg selvsagt spørsmålet om kirkens tilgivelse gjelder for alle andre enn ham selv, fortsetter Hennø.

– Skulle opplyst arbeidsgiver

Anders Flaatin Wilhelmsen hos Regjeringsadvokaten representerer staten.

– Motparten fremstiller saken som at den dreier seg om kjøring uten førerkort. For den stillingen han hadde var førerkort en nødvendig forutsetning, og for staten dreier saken seg om at han ikke opplyste om at han ikke hadde førerkort, sier Wilhelmsen.

Advokaten er klar på at mannen dermed ikke hadde de nødvendige kvalifikasjonene til stillingen som prest.

– Det er vel så graverende som selve bruddet på vegtrafikkloven, sier Wilhelmsen.

Han ønsker ikke kommentere om arbeidsgiver kunne ha løst saken annerledes på et tidligere tidspunkt.

Ønsker ikke kommentere

Biskop Ingeborg Midttømme i Møre bispedømme ønsker ikke å kommentere saksbehandlingen eller påstanden om at hun hadde bestemt seg.

– Nå er dette en sak mellom en tidligere prest i Møre og staten, påpeker hun til smp.no.