Det er kjent for å bugne, det sunnmørske kakebordet. Det gjorde det ikke, da matfestivalen lørdag utfordra lokale hjemmebakere til å konkurrere med de beste kakene sine.

Ni kaker

Kun ni kaker sto det på langbordet i festivalteltet på Sankten klokka 11 lørdag, og et øyeblikk trodde vi at vi var for tidlig ute.

Men nei, kunne festivalsjef Terje Devold fortelle, det var vi ikke.

- Det har nok drukna litt i all anna markedsføring, dette, for det er bare ni deltakere. Det at det er første gangen vi kjører denne konkurransen har nok også virka inn. Folk er ofte avventende når det dreier seg om nye ting, og derfor gleder vi oss til neste år og neste utgave av konkurransen, sier han.

- Men du er litt skuffa?

- Ja, jeg er litt skuffa, men depper ikke. Vi tar dette på vår kappe og prøver igjen i 2017, sier Devold.

Tre kategorier

De ni kakene konkurrerte i tre kategorier: Utseende, smak og konsistens og i tillegg blei også beste kaka sett under ett kåra.

- De er i hvert fall varierte disse deltakerkakene, selv om det ikke er med så mange, sier juryleder Heidi Bech, klar til å gå i gang med vurderinga. Til daglig er hun lærer på restaurant- og matfag ved Borgund vgs.

Vant med Ålesund-kake

Og. Klokka 13, lørdag ble vinnerne annonsert. Mens Mariann Vassbotns kake forma som en fisk vant for beste utseende, var det Heidi Haugens moderne terte med bringebær som fikk prisen for best smak og konsistens.

Den kanskje gjeveste prisen - beste kake sett under ett, gikk til Veronica Brungot fra Sykkylven, som hadde laga ei marsipankake med bilde av Ålesund på.

- Inni er det sjokolade, bringebærmousse, oreokrem og melkesjokoladekrem. Jeg baker mye, og prøvde meg i Kakekrigen. Der gikk det imidlertid bare sånn passe og jeg kom ikke videre fra kvalifiseringsrunda, forteller hun.

Med sola hjertelig til stede strømma folk til byen lørdag, og etter konkurransen fikk de smake på kakene. Og ved å dele de ni kakene i små-små stykker blei det faktisk nok til ganske mange.