Sju ulike politidistrikt etterforsker nå tilfeller av svindel rettet mot personer i ledende stillinger. Dette er en svindelmetode som har økt i omfang de siste månedene, skriver Aftenposten.

Metoden kalles CEO-svindel eller direktørsvindel og har som mål å loppe selskaper for penger ved å overbevise ansatte eller sjefer til å overføre penger fra bedrifta.

Politiet på Sunnmøre er blant distriktene hvor bedriftsledere er utsatt for slik svindel. Senest forrige uke ble en sak anmeldt hvor en leder i en fiskeribedrift hadde overført et sekssifra beløpet til utlandet.

Halv milliard

Siden nyttår har svindlere lurt til seg over en halv milliard kroner. I løpet av sommeren har antall tilfeller tatt av, og i juni og juli ble det registert 30 slike saker.

Presses

Ofte utgir svindlerne seg for å være noen andre via fiktive epostadresser.

Politiadvokat Eivind Kluge forteller at de som har utført overføringene ofte blir satt i en presset situasjon.

– Det kan være at de tror at de er i kontakt med sjefen, og at det vil få store konsekvenser for selskapet og i neste omgang deres stilling om de ikke overfører. Eller så kan det være at man gjør noe som er viktig for selskapet, noe som vil bli en stor nyhet i selskapet og finanspressen, om man utfører det. Man får personen til å føle seg viktig, forklarer Kluge til avisen.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no