MOLDE (smp.no): Hittil i år ligger Helse Møre og Romsdal 48,5 millioner bak resultatkravet fra eier Helse Midt-Norge.

– 90 prosent av avviket vårt er knyttet til lønn, forklarte økonomidirektør Heidi Nilsen i onsdagens styremøte.

Det var en usedvanlig tydelig Espen Remme som erkjente den tøffe økonomiske situasjonen på møtet i Molde.

– Vi planla sommeren 2016 for dårlig. Vi har dratt på oss uforutsette kostnader. Det har for så vidt vært et mønster gjennom hele året, men det har fått ekstra utslag denne sommeren, konkluderte han.

ANALYSE: Helse Møre og Romsdal må spare mer og mer

Bommet på sommeren

Det har vært færre pasienter enn planlagt i sommer. I forhold til kravene fra Helse Midt-Norge har det vært negative tall måned for måned i år, men i juni og juli ble det minus 15 millioner.

Helse Møre og Romsdal må ned rundt 100 årsverk for å komme i balanse.

Hvordan skal dere gjøre det?

Vi er inne i arbeidet med å planlegge grepene som må gjøres, men vi må holde igjen veksten vi vet kommer årlig. Ser vi tilbake på de siste to årene så vokser vi i antall årsverk. Vi må holde igjen der, mer enn dramatiske kutt på enkelte områder, sier Remme til smp.no.

Remme mener ledelsen må bli flinkere til å planlegge driften i periodene hvor det er få pasienter. Da må det bli mindre av kostbare innleieordninger og vikarer.

– Vi må omdisponere over 6.000 ansatte, sier han.

Hvor kutter dere 100 årsverk?

– Du kan tenke deg at vi har 200 seksjoner. Tar vi litt på hver, så er det ikke en voldsom dramatikk i dette.

– Hvordan skal dere planlegge hvor mange som blir sjuk da?

– Det er jo dette som er utfordringen. Dette er tilfeldige variasjoner og ting som man ikke har oversikt over. På noen områder vet vi om utviklingen som kommer. For eksempel må vi planlegge sommeren bedre, og ikke bruke dyrere ordninger enn det som er nødvendig. Vi har ikke vært gode til å finne kostnadseffektive løsninger i lavaktivitetsperioder.

– Når noen går ut i ferie, må vi ha inn folk. Men for mange av enhetene velger for dyre løsninger.

– Må noen konkrete seksjoner ta mer enn andre av kuttene?

– Det er ikke enkeltseksjoner som utpeker seg. Det er systematiske variasjoner.

Konklusjon i fersk rapport: Har råd til å bygge sjukehuset

– Tilliten begynner å bli slitt

Styreleder Stein Kinserdal og Remme var enig om at man må få fryst personalkostnadene, og gjøre det tydelig for lederne når det ikke er mulig å ansette vikarer.

Remme var også opptatt av å skryte av sine ansatte.

– Det jobbes målrettet, og vi må ikke opptre som om dette er noe maskinelt, den balansen må vi huske på. Men når vi planlegger 2017, må vi ikke bare se på det året, vi må også ta med oss det vi ikke løste i år, sa Remme til styret.

Helse Møre og Romsdal har pålagt seg selv å spare 100 millioner per år fram til 2021, altså 600 millioner. Årets prognose viser at foretaket er 66 millioner bak styringskravet. I 2015 bommet de med 115 millioner, og også i 2014 ble det en resultatsmell.

God på kvalitet og ventetider

Kinserdal stusset over at bemanning øker, selv om aktiviteten går ned, noe han kalte en negativ produktivitetsutvikling. Selv om økonomien er en verkebyll, leverer helsepersonellet meget bra på behandlingskvalitet, ventetider og fristbrudd.

– Det er viktig å løfte fram det store bildet, vi må ikke la det økonomiske være hele diskusjonen, og vi må huske at veldig mange pasienter får gode tjenester i perioden vi ser tilbake på, sa Remme.

Kinserdal var enig i at det er viktig å få fram, men påpekte samtidig at man må drive innenfor pengene man har.

Styremedlem Torbjørg Vanvik så på tall for netto månedsverk. Vanvik foreslo at Remme burde være veldig tydelig overfor alle de 200 seksjonene. Hvis alle bretter opp ermene, så er ikke situasjonen umulig, påpekte hun.

Direktør Espen Remme i styremøtet onsdag. Foto: TORBJØRN EIDHAMMER
Styremøte i Molde onsdag. Foto: TORBJØRN EIDHAMMER