Kommunestyrerepresentant Erik Kursetgjerde (Ap) mener det bør være aktuelt med bok-ettersyn hos Krikane Barnehage AS i Sykkylven.

Nær 5 mill

Barnehageeiere tok ut 1,9 millioner Etter at ekteparet som eier Jugendby barnehage har tatt ut 1,9 millioner i styrehonorarer i løpet av sju år, går barnehagen med underskudd.

Ekteparet Servet og Denise Degirmenci eier barnehagen sammen med Semir og Kristina Dik. Disse fire har tatt ut 3 millioner kroner i styrehonorarer i Sykkylven, mens ekteparet Degirmenci også har tatt ut 1,9 millioner kroner fra Jugendby barnehage i Ålesund.

– Private barnehager får offentlig tilskudd og det er ulovlig å bruke barnehagen sine midler privat. Spørsmålet er om det bør være bokettersyn. Barnehageloven krever at pengene skal komme barna til gode, påpeker Kursetgjerde.

Ekstra ille

- Styrehonorarene dekker dels også betaling for vanlig arbeid Styret i Krikane og Jugendby barnehager svarer om million-honorarene.

Han synes saka er ekstra ille siden Krikane har gått i minus og hatt negativ egenkapital fra 2008, med unntak av årene 2010 og 2015.

– Det er kommunen som er kontrollmyndighet, og det er åpenbart at det ikke er ført god nok kontroll, sier Kursetgjerde.

Ap-politikeren reagerer også på at Sykkylven kommune i starten av året tok kontakt med Fylkesmannen og stilte spørsmål rundt utbytte i Krikane barnehage – uten å informere formannskap eller kommunestyre. Det skal også ha blitt påpekt en sammenblanding av privat- og barnehagens økonomi etter et tilsyn i 2008 angående rundt 235.000 kroner, ifølge Kursetgjerde.

Ber ordføreren følge opp.

Nå spør Kursetgjerde hva ordfører Odd J. Drotninghaug (Sp) vil gjøre for å følge opp saka.

– Jeg vil minne kommunestyret om at det er Sykkylven kommune selv som er ansvarlig for å kontrollere om eierne av de private barnehagene tar ut et utbytte som er høgere enn tillatt, påpeker han.Ordfører Drotninghaug sier at kommunen har sendt brev til Fylkesmannen, og at de nå skal vurdere handlingsrommet og se på hva som skal gjøres videre.

Tidlig å konkludere

Vil vokse på barnehagemat Grethe Fjørtoft og Barnehagematen.no har store ambisjoner om å firedoble omsetninga med varm mat til barnehager.

– Det er veldig uheldig at saka kommer fram, selv om det er for tidlig til å konkludere. Saka er ikke avsluttet enda, sier ordføreren som tiltrådte i fjor. Om kritikken fra Kursetgjerde sier Drotninghaug at kommunen følger opp ansvaret sitt og fører tilsyn med alle private barnehager.Martin Hovden er foreldrekontakt ved Jugendbyen barnehage i Ålesund.

– Vi ble overrasket, men ønsker å få klarhet i hva dette betyr. Derfor har vi nå bedt om en uttalelse fra ledelsen, sier Hovden. Han kjente ikke til at ekteparet Degirmenci var eiere både i Sykkylven og i Ålesund.

Flere typer arbeid.

På vegne av Krikane og Jugendby barnehage sendte Servet Degirmenci ut pressemelding onsdag.

– Barnehagene mottar tilskudd fra det offentlige på lik linje med andre private og kommunale barnehager, innleder han. Han påpeker at styremedlemmene har utført arbeidsoppgaver knytte til drifta av barnehagen. – «Styrehonorarene» relaterer seg således dels til styrehonorar og dels som vederlag for alminnelig operativt arbeid. Dette kommer imidlertid ikke til uttrykk i regnskapstallene, da honorarene er ført under ett som styrehonorar, hevder Degirmenci.

– Full åpenhet

Både revisor og eierne har godkjent honorarene, og utbetalingene er rapportert til offentlige myndigheter. Resultatet for Jugendby barnehage er negativt i årene fra 2011-15, med unntak av 2012.

– Regnskapene gir ikke et korrekt bilde av barnehagens økonomiske situasjon da reell egenkapital i realiteten er positiv til tross for at den bokførte egenkapitalen er ført som negativ. Årsaken er av regnskapsteknisk karakter, påpeker Degirmenci.Styrene opplever at de har tillit, og Degirmenci påpeker at det har vært full åpenhet om regnskapene i alle år.

Skjønte ikke forskjell

– Hvorfor føres det ikke som lønn?

– Akkurat der har vi til dels vært amatører. Når vi ser på det i ettertid, burde vi ha delt opp i styrehonorar for styrearbeid, og lønn for operativt arbeid.

– Hva er grunnen til at det ikke er delt opp?

– Det er først nå i ettertid at vi har skjønt forskjellen på styrehonorar og lønn, svarer Servet Degirmenci til Sunnmørsposten.Du kan lese hele pressemeldingen vedrørende Krikane og Jugendbyen barnehage på smp.no.