Jon Aasen er ikke med, men fylkesordførerne Jenny Følling (t.h.) i Sogn og Fjordane og Hordalands Anne Gine Hestetun er klar til å skrive avtale sammen med Rogaland
(Foto: Geir Strand)

Jon Aasen er ikke med, men fylkesordførerne Jenny Følling (t.h.) i Sogn og Fjordane og Hordalands Anne Gine Hestetun er klar til å skrive avtale sammen med Rogaland Foto: Geir Strand

Vestlandsfylket er klart

Vestlandsregionen blir navnet når Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland slår seg sammen. Intensjonsavtalen legges fram i ettermiddag.

Dermed låses enda en dør for Møre og Romsdal i den pågående regionsammenslåingen. Skulle deler av Sunnmøre fortsatt ønske å gå sørover, kan de knapt stille krav til noe som helst. Alle strukturer for det nye storfylket er nå på plass.

Det er en detaljert avtale som legges på bordet og som de tre fylkestingene skal ta stilling til utover høsten. Bergen blir vestlandshovedstaden og får de viktigste administrative funksjonene.

Det nye regiontinget får 71 medlemmer, og de skal i tillegg til å ha møter i Bergen også ha møter både i Sogn og Fjordane og Rogaland, skriver Stavanger Aftenblad.

Dette er de viktigste punktene i avtalen:

  • Fylket skal bli én valgkrets, med et nytt regionting.
  • Fylkessenteret skal ligge i Bergen. Her vil politisk ledelse og fylkesrådmannen sitte, med sine tilknyttede funksjoner.
  • Administrasjonen for næring og opplæring, samt kollektivtransport og idrett skal plasseres i Stavanger.
  • Sogn og Fjordane får administrasjonen for vei og kultur.
  • Administrasjonen består av direktører og fagmiljø. Hovedutvalgene for de ulike områdene skal plasseres sammen med administrasjonen.

Fjord1-pengene

I innspurten har det vært tøffe forhandlinger. Et av stridstemaene har vært to fond som Sogn og Fjordane sitter med. Til sammen utgjør disse fondene to milliarder kroner, der 1,1 milliarder kommer fra salget av Fjord1. Disse pengene blir nå lagt inn i et investeringsfond og et disposisjonsfond for Sogn og Fjordane.

Toppene i de tre fylkene satt i ettermiddag i forhandlinger i Førde.

Ett av spørsmålene har vært om nynorsk eller bokmål skal være hovedmål i fylket.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Norgesraidet ble stoppet på Moa

Hadde planlagt «vanntett» svindel – slik ble de avslørt

De betalte tilsynelatende med egne kredittkort og skjulte sporene sine. I løpet av få dager hadde de kofferter fulle av kostbar elektronikk, smykker og parfyme.