– Dette har vi ønsket oss i mange år. Monumentalbygget 1 A er i realiteten en forlengelse av Jugendstilsenteret. Om vi ikke kjøper det nå vil det bli seksjonert og lagt ut på det åpne markedet. Og får vi 1 A på plass har vi også en forkjøpsrett på funkishuset 1 B, sier direktør for Stiftelsen kulturkvartalet, Gro Kraft.

Hun har engasjert JAJA Architects i København, firmaet som vant arkitektkonkurransen med Kulturhavna, til å lage en mulighetsanalyse. Fylket stilte med 100.000 kroner, Ålesund kommune og fylket kommune stiller med hver sin representant i arbeidsgruppa, Ole Søvik og Jens Peter Ringstad.

Frist til nyttår

I løpet av oktober må arbeidsgruppa ha regnet ut hva det vil koste Kunstkvartalet, kommune og fylke å kjøpe Kirkegata 1, og innen nyttår må den politiske behandlingen være ferdig. Da går fristen for å sikre seg bygget ut for Stiftelsen Kulturkvartalet. Mens handelen må skje innen 1. juli 2017.

– Fristene er korte og vi har dårlig tid. Til å lage mulighets-analysen vurderte vi flere, men valgte JAJA, som både kjenner byen, kan se den utenfra og som har en særlig interesse for utvikling av museumsbygg.

– Får vi kjøpt bygget vil det bli utlyst en arkitektkonkurranse for det nye kulturkvartalet, sier Kraft.

Både 1A og 1B er i dag fylt av utleieleiligheter.

– 1A er et jugendstilbygg der det er gjort mye byggearbeider innvendig, mens utsiden er vernet. 1B er et funkishus, med mange små rom og lav takhøyde, for det meste brukt som studenthybler. Tomta var apoteker Øwre sin hage, og funkishuset ble bygget på 30-40-tallet, forteller Kraft.

Vil lage ett område

Målet er å utvide og utvikle det bestående Kulturkvartalet med Jugendstilsenteret og Kunstmuseet Kube til et helhetlig museums- og publikumsområde.

Fredag 23. september vil JAJA presentere prosjektet, som viser hvordan de vil løse museets ønske om nytt inngangsparti og publikumsareal, nye og fornyede utstillingsareal, framtidsrettet formidling og en helt ny urban kunst- og aktivitetspark fra Hellegata til Brosundet.

<strong>Gjennomslag:</strong> I følge direktør for Kunstkvartalet, Gro Kraft, har alle direktørene ved Jugendstilsenteret jobbet for å sikre seg bygningene i Kirkegata1. I april fikk hun tilbudet.