49-åringen, som er hovedtiltalt i den store fisketyveri-saken, avsluttet sin forklaring i Sunnmøre tingrett i dag.

Mannen forklarte i retten i går at fisken han gjennom fem år solgte til  Aalesund Seafood, kom fra ukjente leverandører i Nord-Norge.

Mer om fisketyveri-saken: Tiltalt for heleri og tjuveri av 386 tonn fisk

Sorte plastpaller

Fisken ble levert Aarseth Fisk, som er et heleid selskap av Aalesund Seafood. Under mannens forklaring kom det fram at en del av fisken som ble levert, ble levert på sorte plastpaller.

Etter det Sunnmørsposten erfarer, er det kun Scanprod AS som bruker slike paller på Sunnmøre. Scanprod er det selskapet påtalemyndighetene mener de 386.000 kilo med fisk er stjålet fra.

Tema

Bistandsadvokat for Scanprod, Toril Dale, ønsker ikke å kommentere bruken av de sorte pallene nå.

- Men dette blir et tema det vil bli redgjort grundig for senere i saken, sier hun.

49-åringen forklarte i retten at han ikke visst hvorfor hans leverandører brukte slike sorte paller, men at det kun dreide seg om rundt 20 paller totalt.

Tipping

Også tipping ble et team da 49-åringen avsluttet sin forklaring i dag.

- De kontantuttakene og overførslene som ble gjort mellom meg og mannen som er tiltalt for å ha medvirket til å ha stjålet fisken fra Scanprod, var i forbindelse med at vi tippet i lag. Vi var begge veldig opptatt av fotball og spill, forklarte mannen.

Omfattende sak

Rettssaken, som startet  mandag, er berammet til sju dager i Sunnmøre tingrett.

Aktor, politiadvokat Hilde Haugen, til høyre. Til venstre bisitter politiførstebetjent Line Erstad. Foto: Staale Wattø

Politiadvokat Hilde Haugen fra Møre og Romsdal politidistrikt er aktor i saken. Anders Svinø er forsvarer for den hovedtiltalte mannen fra Ålesund. Bertil Rønnestad og Axel Lange forvarer de to andre tiltalte. Torill Dale er oppnevnt til bistandsadvokat.

Retten ledes av dommer Hanne Ombudstvedt.

Det er statsadvokat Magne Nyborg som har tatt ut tiltalene mot de tre mennene, og alle tre kan risikere opp mot fengsel i seks år.

Den ene av mennene har vært ansatt ved en klippfisk-produsent i Ålesunds-området, der han skal ha stjålet 220.000 kilo fisk gjennom en fireårsperiode. Den andre mannen skal ha stått for heleriet av denne fisken, mens den tredje har vært kjøperen.

Heleri

En mann i 40-årene har fått den mest alvorlige tiltalen av de tre. I en periode på fem år, fra 2010 til 2015, skal han ha stått for grovt heleri av over 386.000 kilo fisk til en samlet verdi av 11,6 millioner kroner. Mannen er ogå tiltalt for og, gjennom to enkeltmannsforetak, svindlet til seg moms for rundt 1,5 millioner kroner, for ikke å ha ført regnskap, unndrat seg skatt for over 5,5 millioner kroner samt for å ha omsatt fisk uten merking.

Statsadvokat Nyborg har nedlagt påstand om inndraging av inntil 6,1 millioner kroner fra mannen, i tillegg til erstatning fra fiskebedriften som har vært berørt av heleriet.

Tjuveri

Den tidligere ansatte ved fiskebedriften er tiltalt for grovt tjuveri av 220 tonn fisk, eller medvirket til at fisken ble stjålet. Han er også tiltalt for å ha oppbevart, på sin egen konto, 1,3 millioner kroner tilhørende den heleritiltalte.

- Jeg har ingen kommentar til tiltalen på det nåværende tidspunkt, sier mannens forsvarer, advokat Axel Lange.

Kjøp

Den tredje mannen er også tiltalt etter heleriparagrafen, straffelovens paragraf 317. Han skal ha mottatt de 386.000 kiloene med fisk til tross for at han var klar over at den var skaffet via en straffbar handling. Han er også tiltalt for å ha medvirket, via sitt eget selskap, til at den første tiltalte fikk urettmessige fradrag for inngående moms, noe som førte til en urettmessig tilbakebetaling på over 1,4 millioner kroner. Han er også tiltalt for, gjennom sitt eget selskap, å ha solgt fisk uten dokumentasjon.

Advokat Kenneth Steffensen er mannens forsvarer.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepostene. Jeg ønsker ikke å kommentere eller gå inn i noen detaljer knyttet til saken nå, sier han.