Det er beregnet ut fra at politiet mener det er forsvunnet 227 tonn fisk fra Scanprod i perioden 2011-2015, knyttet opp mot utbetalinger til den ene tiltalte i saka, en tidligere produksjonsformann i Scanprod.

– De rundt 150 tonnene som utgjør resten av tiltalen vet politiet ikke hvor kommer fra, selv om eierne av Scanprod mener det resterende partiet også stammer derfra, sier Scanprods bistandsadvokat Toril Dale.

Påstanden om 9,7 millioner kroner i erstatning legges fram solidarisk for de tre tiltalte.

Sunnmørsposten følger rettssaka: Onsdag ettermiddag: Tippa for 2,1 millioner på fem årOnsdag formiddag: – Umulig at så mye fisk har forsvunnetTirsdag ettermiddag: – Store mangler i etterforskningaTirsdag formiddag: Sorte paller kan bli sentraleMandag ettermiddag: – Fikk fisken fra Nord-NorgeMandag formiddag: Tiltalt for heleri og tjuveri av 386 tonn fisk

– Mulig at en palle forsvinner

Styremedlem i Scanprod og medeier i Scan-Mar, Arild Giske, var blant vitnene i retten i dag. Han kunne fortelle at Scanprod er en av de største klippfiskprodusentene i Norge, med 5.000 tonn ferdigprodusert vare i året, De kjøper inn 8.500 tonn råstoff årlig.

– Med den produksjonen vi har kan det forsvinne slike mengder uten det blir oppdaget. Når fisken er registrert ut fra fryselager og inn på gulvet for tining, da kan det forsvinne fisk, innholdet av ei tørkerivogn kan forsvinne, eller en palle fiks ferdig fisk, mente Giske.

– Vi har 2250 m² vi produserer på, og til enhver tid opp mot 300 paller i omløp, fortsatte Giske.

Sjokkert og sikker

Det var i mars 2015 at saka mot de tre tiltalte ble rullet opp. Giske fikk da beskjed om å bli med politiet til Aarsethfisk AS sitt produksjonsanlegg, et anlegg som er eid av Aalesund Seafood. Der skulle han se på et parti fisk som var levert av en av de tiltalte i saka.

– Jeg holdt på å få sjokk da jeg så fisken. Alt stemte på en prikk. Vi hadde ferdigvarene våre på helt spesielle, svarte engangspaller, og det første jeg gikk på var en slik palle. Dernest var fisken blodsugd, noe som er vårt varemerke, og også bergsalt som vi bruker. Det var ikke tvil i min sjel om at dette var vår fisk, og jeg gjorde umiddelbart krav på den, men Mattilsynet kunne ikke frigi den på grunn av at den ikke var merket, forklarte Giske.

Ikke sett tiltalte

Advokat Anders Svinø, som representerer den heleritiltalte mannen i saka, spurte om Giske noen gang hadde sett tiltalte på Scanprods anlegg.

– Nei, aldri, svarte Giske.

– Ifølge det tiltalen viser skal han ha vært på anlegget 148 ganger i løpet av fire år. Er det ikke rart at verken du eller de leiearbeiderne som bor på anlegget har sett tiltalte eller den bilen han brukte, undret Svinø.

– Nei, han kunne vært der til alle døgnets tider, svarte Giske, og henviste til den tidligere ansatte i firmaet som er tiltalt for å ha borttatt fisken, og som hadde nøkler til anlegget.

Godt likt

Også daglig leder i Scanprod, Rune Fagerstad, vitnet i retten. Han hadde heller aldri sett tiltalte på anlegget.

– Men om et slikt tyveri er godt planlagt, skulle jeg greid å stjele 386 tonn fra anlegget sjøl, forklarte Fagerstad.

Fagerstad hadde ingenting å innvende mot den tidligere produksjonsformannen, som nå er tiltalt.

– Han gjorde etter mitt syn en god jobb, og var godt likt, forklarte Fagerstad.

Advokat Axel Lange, som forvarer den tidligere produksjonsformannen, undret på om det ikke var rart at det i løpet av en måned kunne forsvinne såpass mye fisk som opp mot 15 tonn fordelt på tre-fire leveranser.

– Det er mye ja, men vi hadde i perioder veldig stor produksjon, og da kan det være mulig. Jeg er ikke i tvil om at det har skjedd, svarte Giske.