Akademikerne trapper opp streiken og tar ut to helt nye sjukehus i konflikt, Sykehuset Innlandet og Ålesund sjukehus, fra mandag.

11 leger i Ålesund

Varselet om opptrapping omfatter 26 leger og psykologer ved Sykehuset Innlandet, Helse Møre og Romsdal, Sunnaas sykehus og Finnmarkssykehuset, opplyste Akademikerne onsdag morgen.

I Møre og Romsdal er det Ålesund som rammes.

– 11 leger tas ut ved Ålesund sjukehus i den nye runden fra mandag 3. oktober, sier Rune Frøyland i Akademikerne helse til smp.no.

Legene jobber, så langt Frøyland kjenner til, ved ulike poliklinikker ved sjukehuset. Han kjenner ikke til om det er en spesiell avdeling eller klinikk som rammes. Smp.no har onsdag morgen snakket med flere leger ved Ålesund sjukehus. De kan ikke uttale seg om hvilke klinikker som rammes.

Trøtte leger

– For å få norske sykehus til å gå rundt, har det i lang tid vært nødvendig for legene å gå med på arbeid utover arbeidsmiljølovens bestemmelser. Det er helt nødvendig da at avtalen med arbeidsgiver gir en god beskyttelse for arbeidstakerne. Men konflikten handler ikke om legenes vilkår, men først og fremst om våre pasienter. En trøtt lege er en farlig lege, skriver Akademikerne i en pressemelding.

– Samtaler brøt sammen

– Etter at samtalene med Spekter brøt sammen i går, fortsetter streiken nå med fornyet styrke, sier Frøyland i en pressemelding onsdag morgen.

I tirsdagens samtaler forslo Akademikerne en løsning som sikrer det de kaller en kollektiv og forsvarlig arbeidstidsordning, og samtidig løser problemet med planleggingshorisont og uforutsette vakter for arbeidsgiversiden.

Denne løsningen avviste Spekter. De foreslo på sin side en byråkratisk krevende ordning som ville ha trukket ressurser bort fra pasientbehandlingen.

Fra mandag vil Akademikerne ha 595 medlemmer i streik ved 15 sjukehus. Dette er leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer og samfunnsvitere.

– Opptrappingen setter ikke liv og helse i fare. Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet. Jeg beklager de ulemper konflikten likevel medfører for publikum, sier Frøyland.