Hage, heis, garasje eller tilgang på kollektivtransport. Hva er boligkjøperne i dagens marked egentlig på jakt etter?

Det forsøker boligkjøperindeksen 2016 å gi et svar på. Det er en årlig undersøkelse blant boligkjøpere, utarbeidet av Krogsveen. Undersøkelsen gir et bilde av hva de som ser etter bolig akkurat nå er ute etter.

Hva ble boligen solgt for? Se alle eiendomssalg på Sunnmøre de siste 30 dagene her.

Kortere tid

Ifølge indeksen er boligkjøperne i Ålesund de som bruker kortest tid på å kjøpe ny bolig. 42 prosent sier de har brukt under fem måneder på å kjøpe ny bolig, 6 prosentpoeng over landssnittet. Nesten 22 prosent har brukt under to måneder.

Også i prisklasse skiller Ålesund seg fra resten av landet.

Nær sju av ti boligkjøpere her ser etter en bolig til under 4 millioner. 15 prosent titter i markedet under 2 millioner - dobbelt så mange som landsgjennomsnittet.

– Prisklassen gjenspeiler prisnivået i boligmarkedet i vår region. Vi har et marked der det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel sammenlignet med for eksempel pressområder som Oslo, sier daglig leder i Krogsveen Ålesund, Marit S. Aursnes, i en pressemelding.

– Vant med avstander

Det store flertall av ålesundere ønsker en bolig i samme kommune. Men de fleste oppgir likevel at de skal flytte over lengre avstander, og over 60 prosent ser for seg en bolig mer enn fem kilometer unna.

Boligkjøperne her er også mer opptatt av boligstandard enn beliggenhet.

– Vi er nok vant med store avstander her i Møre og Romsdal, og bruker derfor bilen mye for å forflytte oss til jobb, skole og barnehage, sier Aursnes.

Flere i Ålesund er også opptatt av garasje, mens kollektivtransport betyr mindre for boligkjøpere her enn for landsgjennomsnittet.

Færre når egenkapitalkrav

Halvparten av boligkjøperne i Ålesund sier de planlegger å kjøpe ny bolig før de får solgt.

– Det er allikevel noen faresignaler vi burde tenke over. Kun 69 prosent sier de møter egenkapitalkravet om 15 prosent på egenhånd, sier Aursnes i pressemeldingen.

Det er 7 prosentpoeng under snittet.

13 prosent av disse sier at de sikrer egenkapitalkravet gjennom kausjon eller sikkerhet i foreldre eller andres bolig - tre ganger så mye som landsgjennomsnittet.

88 respondenter

– Utvalget er omtrent det man ville kvotert for fylket i en landsrepresentativ undersøkelse for å kunne si noe om fylket. 100 er nummeret man bruker da, sier Marit Aursnes til Smp.no på spørsmål om dette er nok svar til å kunne trekke konklusjoner.

– Når dette er en veldig spesifikk målgruppe, og ikke hele universet, så er dette faktisk meget representativt for boligkjøperen i Møre og Romsdal.  Så ja, vi kan trekke de konklusjonene vi trekker, mener Aursnes.