Det er ei svakare utvikling enn i landet der arbeidsløysa går ned med om lag 500.

I september  2016 er det 4 264 personar heilt utan arbeid i Møre og Romsdal. Det utgjer 3,0 prosent av arbeidsstokken og er ei auke i arbeidsløysa på 18,8 prosent frå same månad i fjor.

I september 2016 har vi 692 arbeidssøkjarar i ulike arbeidsmarknadstiltak, 221 fleire enn i september 2015. Til saman gjev dette ei brutto arbeidsløyse på 4 956 personar i fylke. Arbeidsløysa i Møre og Romsdal er no 2,3 prosent for kvinner og 3,6 prosent for menn.

I landet er det 78 513 heilt arbeidslause. Dette er 2,8 prosent av arbeidsstokken, og er ein nedgang på 1,4 prosent samanlikna med same periode i fjor.

I Ålesund kommune er 3,1 prosent av arbeidsstokken arbeidsledige. Lavest arbeidsledighet finner man i Vanylven (1,5 prosent i september 2016), mens Hareid (4,7 prosent) har høyest ledighet.

Fakta: Sesongjusterte tall:

Tallstørrelser på NAVs ulike arbeidsmarkedsstatistikker varierer ofte med årstiden som en følge av at mange fenomener gjentar seg omtrent på samme tid hvert år. Eksempelvis går arbeidsledigheten normalt opp om sommeren og etter årsskiftet. Dette har sammenheng med at mange skoleelever (studenter) avslutter utdanningen og melder seg som arbeidssøkere etter at semestrene er avsluttet. I tillegg følger deler av sysselsettingen bedriftenes kontraktsperioder. Slike kontrakter utløper ofte før sommeren og ved årsskiftet.

Sesongkorrigering foretas for at man skal kunne ta hensyn til denne typen regelmessige sesongeffekter, og er et virkemiddel for at man skal kunne følge utviklingen på arbeidsmarked fra måned til måned

For å skille ut underliggende endringer og rense bort sesongmessige forhold benytter NAV statistikkprogrammet X12 Arima. Dette programmet baserer seg på historisk informasjon om sesongsvingninger. (Kilde: Nav)