Det var et soleklart nei fra Sulaværingene da det var folkeavstemning rundt å bli med i en storkommune. Likevel foreslo fylkesmannen mandag at Sula i første omgang blir med i en storkommune sammen med Ålesund, Giske, Skodje, Haram og deler av Sandøy.

På lang sikt vil Lodve Solholm også ha Ørskog, Stordal og Norddal med i den nye kommunen. Det synes ikke Sulaværingene noe om.

– Vi er jo ny-single vi. For tretti år siden var vi en del av Borgund, og det har vi dårlige erfaringer fra. Nå har vi vært single i 30 år, og det har vi nyt, sier Kåre Molvær fra Sula.

Se interaktive kart: Vil gå fra 36 til sju kommuner på lang sikt

Få oversikt: Les alle kommunereform-sakene her

– Litt trist

Han har fulgt med på forslaget til fylkesmannen og ønsker at Sula skal fortsette som en egen kommune.

– 89 prosent sa nei til sammenslåingen, så  dette er jo til ettertanke at han ikke har tatt mer hensyn til dette, men heller verner om sin egen plass. Det er altså slutt for lokaldemokratiet, sier Molvær.

Heller ikke Arild Stadsnes er helt fornøyd med forslaget til fylkesmannen: – Det er jo litt trist at vi ikke har noe å si, mener Stadsnes.

– Sula blir nok i en storkommune uansett, og vi slår oss gjerne sammen så lenge vi blir tatt vekk fra Molde. Det er greit, vi får ta inn disse Robek-kommunene rundt oss, spøker Molvær.

Fylkesmannen påpekte likevel under sin presentasjon, at han hadde et annet oppdrag enn kommunene, og at forslagene fra både ham og kommunene ble sendt til Stortinget. Han mente derfor det ikke dreide seg om en overkjøring av folkeviljen.

Misnøye i Sula: – Vi er jo nysingle (krever inlogging)

Godt mottatt i Ulstein: – Dette ser fornuftig ut (krever inlogging)

Ålesund-ordføreren fornøyd, men ser utfordringer (krever innlogging)

Delte meninger i Giske: – Jeg ser for meg rot og kaos (krever innlogging)

– Klarer oss selv

Gro Kringstad kommer også med klar tale: – Vi klarer oss selv, sier hun og legger til at Sula har hatt en stor utvikling.

– Jeg har vært vekke fra Sula i 30 år, og kom tilbake til noe helt annet. Jeg kan huske fra da jeg var ung, og Sula var under Ålesund i Borgund kommune. Alt gikk til Ålesund. Hva vil skje med rådhus? Skal vi måtte dra helt inn til Ålesund, spør hun og poengterer også at Ålesund er på Robek-lista.

Fylkesmannen sa under pressekonferansen tidligere i dag, at Sula allerede er en bydel i Ålesund. Mer feil kan han ikke ta, mener Kringstad.

– Vi er en selvstendig kommune, og vi har det trygt og godt. Det er en grunn til at vi bor her, og det er flott med ei mindre kommune som kjenner til de lokale behovene. Det er én grunn til at så mange stemte nei: Vi har vært under Ålesund før, og vi vet hva vi går til, avslutter hun.

Fylkesmann Lodve Solholm anbefaler å mer enn halvere tallet på antall kommuner i fylket. I første omgang til 16 kommuner - og deretter til sju kommuner.