Inspirert av Aladdin drømte Jostein Furseth fra Ulstein om en drone som kunne ta av som et helikopter og fly som et fly. Midt på natta sto han opp og tegnet en «flygende vinge», som senere har blitt fundamentet i teknologien bak selskapets første produkt, forteller han.

Nå er Furseth styreleder i selskapet som vil utvikle den flygende vingen, Sevendof AS.

Med seg har han en Reodor Felgen-type som han har møtt på NTNU Trondheim, Johannes Hatle Lundgaard (27) fra Kongsberg. Bedriftsetableringen kom til etter at Furseth avla sin masteroppgave om kontroll og modellering av den flyvende vingen ved NTNU.

Nå håper de å realisere oppfinnelsen. Den flygende vingen kan gjøre en stor forskjell for mange, mener de.

– Vår visjon er å kunne bruke teknologi til å løse noen av jordens store utfordringer og påvirke livet til flere millioner mennesker, forteller Jørgen Veiby. Eksempelvis ønsker vi forbedre hvordan måten medisiner og blod fraktes i u-land, hvordan kraftlinjer inspiseres slik at de ikke bryter sammen, hvordan bonden utnytter avlingene best mulig slik at det blir mat til flere eller hvordan gjeteren har oversikt over dyrene sine, skriver Sevendof i en pressemelding.

Vindstøy på motorsykkel

Men Furseth er ikke eneste sunnmøring som gjør seg gjeldende i regionfinalen i Innovator i Trondheim denne uka.

Sigmund Birkeland og Dag Axel Aarset Loe.

Dag Axel Aarset Loe fra Sjøholt og Sigmund Birkeland fra Sula vil lage en motorsykkelhjelm med ny støydempingsteknologi.

Gjennom sin masteroppgave i akustikk ved NTNU i Trondheim designet Loe et nytt system spesifikt for å redusere vindstøy i MC-hjelm. Masteroppgaven førte til et samarbeid med fysikkstudent Sigmund Birkeland om å satse på bedriftsetablering.

Tidligere i år registrerte de selskapet Daal Noise Control Systems AS.

Smp.no har tidligere skrevet at Loe og Birkeland har fått støtte fra Forskningsrådet.

– De to er nå godt i gang med den tekniske utviklingen, og møter interesse fra flere store internasjonale hjelmprodusenter, opplyser Venture Cup.

Action-filming

Venture Cup er en konkurranse for studentbedrifter i oppstartsfasen. Tre av fire nominerte student-team har sunnmøringer på laget.

– Det har nok med den sunnmørske spiriten å gjøre, sier Simon W. Lie, prorektor for innovasjon ved NTNU Trondheim, til Smp.no.

Eivind Sæter fra Sunnmøre er med på et studentteam som vil tilby filmopptak for ekstremsportentusiaster i områder der droner ikke kommer til. De ønsker å tilby kabelbasert actionfilming, der kameraet kjører langs en vaier.

Sæter er nå med i studentbedriften Wiral AS, som er en av de nominerte.

Vinneren får 70.000 kroner og går videre til den nasjonale finalen.