Ifølge den italienske nettavisa salernonotizie.it er det norske skipet Siem Pilot på vei til den italienske havnebyen Salerno med 986 flyktninger om bord.

Ifølge avisa ankommer skipet havnebyen onsdag kveld eller torsdag morgen. Lokale myndigheter har mobilisert hjelpemottak for flyktningene som i hovedsak kommer fra Sahara-området.

Ifølge marinetraffic.com skjedde redningsaksjonen rett utenfor kysten av Libya mandag kveld.

The Independent skriver at over 6.000 båtflyktninger er reddet det siste døgnet etter å ha forlatt kysten av Libya i om lag 40 båter. 10 personer skal ha blitt funnet omkommet.

- Ett kystvaktskip reddet 725 båtflyktninger som oppholdt seg på en oppblåsbar flåte. Bare på den ene båten befant det seg 200 barn, ni av dem under fem år, sier redningspersonell til avisa.

Nært kysten

Ifølge stortingsrepresentant Oskar Grimstad (Frp) var Siem Pilot kun åtte nautiske mil utenfor kysten av Libya da den plukket opp båtflyktninger.

- En kan spørre seg om norsk bistand misbrukes til å hjelpe menneskesmuglere når de plukker opp båtflyktninger så nært land. Jeg frykter at det spekuleres i å seile litt ut fra havna før en trykker på nødknappen for å få trygg transport til Europa, sier Oskar Grimstad til smp.no.

Stortingsrepresentant Oskar Grimstad reagerer på at Siem Pilot deltar i redningsaksjoner så nært Libyas kyst. Skjermdump mandag 3.oktober. Foto: Marinetraffic.com
Supplyskipet Siem Pilot er Norges bidrag i forbindelse med flyktningstrømmen over Middelhavet. Her er skipet fotografert ved kai i Bergen før avreise. Foto: Helge Hansen / NTB scanpix
Skjermdump fra Marinetraffic.com mandag 3.oktober. Foto: Marinetraffic.com