Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2017 et engangstilskudd på 100 millioner til vedlikeholdstiltak i helseforetakene, for å øke sysselsettingen. 15 av millionene skal gå til Helse Midt-Norge, for å treffe Møre og Romsdal.

I 2016 fikk helseforetaket 50 millioner til vedlikehold.

Lite er satt av

Hovedtillitsvalgt Margaret Sævik Lode påpeker at helseforetaket ikke har satt av penger til utbygging av Ålesund sjukehus før i 2023, og da er det satt av 300 millioner til alle sjukehus i fylket. Før den tid er det bare satt av 50 millioner til alle, og det vil ikke dekke nødvendig vedlikehold ut fra situasjonen Ålesund og Volda er i, mener hun.

– 15 millioner er veldig lite over statsbudsjettet. Det er ikke noe penger å bygge for. Førde sjukehus har fått mye penger til å oppgradere, og så vidt jeg vet er dette bygget etter Ålesund sjukehus (1971), sier Sævik Lode.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å bevilge lån til modernisering og oppgradering av sjukehuset i Helse Førde med 18 millioner kroner i 2017, og en låneramme på 1,125 milliarder som utbetales i perioden 2017-2025.

Stort behov i Ålesund

I 2012 regnet Multiconsult ut at det var behov for nærmere 2,3 milliarder kroner bare til teknisk opprustning av bygningsmassen i fylket. Over en halv milliard måtte på plass innen 2017 til Ålesund sjukehus, og Volda hadde behov for 85 i samme periode.

– Det er helt nødvendig med nye isolat og å bygge om mottakelsen i Ålesund. Observasjonspost og operasjonsavdelinger står helt til skade, påpeker Sævik Lode.

Administrerende direktør Espen Remme sier det er riktig at det ikke er satt av penger til utbygging av Ålesund sjukehus før i 2023, utenom 50 millioner til alle de fire sjukehusa i fylket. Han legger til at det er satt av 82 millioner til medisinsk-teknisk utstyr i tillegg.

– Men det er meldt inn et akutt behov for opprustning av dette utstyret på over 150 millioner kroner?

– Ja, svarer Remme.

Hovedtillitsvalgt Sævik Lode påpeker at 100 millioner skal spares inn årlig fram til 2021 på drift. Siden Helse Møre og Romsdal går med underskudd, så ryker uansett pengene satt av til utstyr til å dekke drift. Om underskuddene fortsetter, så er det kun penger til å erstatte utstyr som bryter sammen.

Motivasjonen daler

– Vi produserer helsetjenester bedre enn gjennomsnittet per krone, og likevel blir vi straffet. Vi har hatt en rundspørring her på sjukehuset om hva som er helt nødvendig å oppgradere for å komme ajour, og det er 50 millioner bare i Ålesund, sier Sævik Lode.

– Vi er skuffet. Nå har vi orientert helseministeren og Harald Tom Nesvik (Frp) om situasjonen i et bekymringsbrev. Direktør Remme forstår situasjonen vår og jobber med saken, men han kan ikke gjøre noe hvis Helse Midt og staten ikke er enige, fortsetter hun.

De ansatte i Ålesund har forståelse for at det er behov for et nytt sjukehus nord for Romsdalsfjorden, men ifølge Sævik Lode daler motivasjonen når de ikke får noe igjen for å spare.

– Det hadde vært mer lønnsomt å oppgradere utstyr og lokaler. Da sparer man mer på drifta i neste omgang, for det er veldig dyrt å drifte med utdatert utstyr.

Positiv direktør

Direktør Remme sier han er glad for at Helse Møre og Romsdal ser ut til å få 15 millioner over statsbudsjettet i 2017. Dette er ikke noen reduksjon fra de 50 som kom fra staten i fjor, dette er en ekstraordinær bevilgning, påpeker han.

– Hvordan ser du på situasjonen for Ålesund og Volda?

– Vi er i gang med en oppdatering av den bygningsmessige utviklingsplanen for Ålesund og Volda, og kommer tilbake til hvordan vi skal håndtere utfordringene når det gjelder vedlikehold og utfordringer i bygningsmassen. Vi må ta dette i behandlinga i desember rundt neste års budsjett, sier Remme.

Sterk i troen

For Helse Møre og Romsdal er det viktig både å realisere det nye fellessjukehuset i Nordmøre og Romsdal, og å få til utvikling av Ålesund, Volda og andre institusjoner samtidig.

– Med underskuddene deres, er det realistisk at det nye fellessjukehuset blir realisert?

– Jeg er sterk i troen, både på å realisere Sjukehuset i Nordmøre og Romsdal, og å utvikle Ålesund og Volda sjukehus.

Sjukehuset i Nordmøre og Romsdal har en foreløpig kostnad på 4,3 milliarder kroner, inkludert nytt distriktsmedisinsk senter i Kristiansund.

Måten dette skal finansieres på er 70 prosent i lån fra staten, og 30 prosent egenkapital, noe som tilsvarer nærmere 1,3 mrd. Konseptrapporten viser at prosjektet har økonomisk bæreevne, men:

Helseforetakenes egne langtidsbudsjetter ligger til grunn for bæreevneanalysen, og Helse MR har pålagt seg selv å spare 100 millioner årlig fram til det nye sjukehuset skal stå klart i 2021. Til sammen 600 millioner. I år er prognosen minus 66 millioner.