Forslaget vil trolig føre til at en stor del av de rundt 1600 barna som i dag nyter godt av ordningen, mister undervisningen. I tillegg kan det bety kroken på døra for Volda-bedrift med 27 ansatte.

Rektor Lilli Røv ved Globalskolen i Volda sier hun ble både sjokkert og overrasket over forslaget i statsbudsjettet om å stryke tilskuddet, med henvisning til at undervisningen ikke er lovpålagt.

– Det er svært mange tilskudd over statsbudsjettet som gis ut fra at viktige formål skal oppnås, selv om brukernes behov ikke er lovfestede rettigheter. Det at norske barn i utlandet skal kunne komme tilbake til Norge og gli vellykket inn i norsk skole, det er blant den type viktige formål, uttaler hun i en pressemelding skolen har sendt ut.

Har mer enn 1400 elever

Ifølge Kunnskapsdepartementet vil Staten spare 12 millioner kroner på 2017-budsjettet, ved at ordningen som går under navnet tilskudd til kompletterende undervisning, fjernes fra neste høst.

Røv mener det er korttenkt å spare inn disse pengene, og at det kan gi økte utgifter på sikt.

Globalskolen er den avgjort største av de to sertifiserte nettskolene her til lands, og Røv forteller til smp.no at de i dag tilbyr 1460 elever undervisning i norsk, samfunnsfag og KRLE.

Barna i ordningen går på lokale skoler over hele verden, men får i tillegg norskundervisning via internett.

(saken fortsetter under)

– Brukerne ikke hørt

Rektoren antar at svært mange familier ikke vil ta seg råd til denne undervisningen, om foreldrebetaling skal dekke kostnadene.

Basert på tallene fra departementet, kan det dreie seg om rundt 15.000 kroner årlig per elev i ekstra kostnader. Røv påpeker at de mistet 200 elever i fjor, da det ble innført skolepenger på tusen kroner per elev.

– Tross ordninger med søskenmoderasjon, kan dette være mye penger for en del familier, sier rektoren og påpeker at det kan føre til økte skiller ved at det er familier med dårligst økonomi som kan velger bort undervisningen.

De reagerer også på prosessen og forteller at brukerne ikke er blitt tatt med på råd.  En rekke familier som har brukt ordningen, kritiserer nå forslaget på en egen Facebook-gruppe.

27 ansatte

Skolen har 27 hel- og deltidsansatte, hvorav drøyt ti jobber på hovedkontoret i Volda. Resten av de ansatte jobber fra hjemmekontor ulike steder på Sunnmøre og andre kanter av landet.

Rektoren sier at hun ikke kan se for seg hvordan skolen kan drives videre som i dag om ordningen fjernes:

– Hele Globalskolen er opprettet på grunnlag av denne ordningen, forklarer hun.

Skolen var i tidsrommet 1998–2003 et forsøk under Utdannings- og forskningsdepartementet. De er et såkalt «non-profit» aksjeselskap eid av AV-senteret AS, som igjen er eid av de fire kommunene Volda, Sykkylven, Sande og Vanylven.