Erstatningskravet er en del av saka der tre menn ble dømt til fengsel for heleri av fisk for i alt 11,66 millioner kroner. En av de tiltalte, en tidligere ansatt ved Scanprod, var primært tiltalt for å ha stjålet en stor del av fisken. Han ble ikke dømt for tjuveri, men fikk et og et halvt år i fengsel for heleri.

Selv om retten ikke finner sterke nok bevis for tjuveri, så ble bedriftens morselskap Scanmar tilkjent en erstatning på 600.000 kroner fra alle de tre tiltalte. Årsaken er at beviskravet i en erstatningssak er annerledes enn i en straffesak.

«Straffbart svinn»

Advokat: Toril Dale er advokat for Scanmar. Arkiv

I erstatningssaken mener retten at bevisene er sterke nok når det gjelder en del av fisken.

«Ut fra bevisene kan retten ikke legge til grunn at all fisken ble borttatt fra Scanprod. Den perioden hvor retten mener det foreligger klar sannsynlighetsovervekt for det, er for leveransene i 2015», står det i dommen.

Dermed tilkjennes en erstatning på 600.000 kroner fordi det har vært «straffbart svinn». Kravet var på 9,7 millioner.

– Vi er tilfredse med dommen, i og med at vi har fått medhold i at de tiltalte er ansvarlig for et tap som bedriften er påført. I retten var det et stort tema om det var mulig å ta bort så store mengder fisk uten av bedriften oppdaget det. Retten deler vårt syn om at en utro tjener faktisk kunne gjort det uten at det ble oppdaget, sier Scanmar sin bistandsadvokat, Toril Dale.

Kan anke

– Størrelsen på erstatningen ønsker jeg ikke å kommentere. Vi har heller ikke bestemt oss for om vi vil anke dommen.Det blir uansett en ny runde.

– Min klient er uenig i dommen for heleri og ønsker å anke sier, Bertil Chr. Hast Rønnestad, som er advokat for den daglige lederen i Aalesund Seafood.

Alle tre tiltalte ble dømt til å betale erstatning. Men den daglige lederen ble frifunnet for et krav om inndraging på vel tre mill.

– Han er fornøyd med denne delen av dommen, sier advokaten Rønnestad.Advokaten til den hovedtiltalte har uttalt at det er sannsynlig at hans klient anker.Den tredje tiltalte har ennå ikke avgjort om han anker.

– Det blir nøye vurdert. Han er fornøyd med at han ble frifunnet for tjuveri, for det var viktig for han. Men han er uenig i andre deler av dommen, sier hans advokat, Axel Lange.