Det hele begynte for tolv år siden, da familien bodde i Bergen. Brandal tok da med sin eldste datter Marthe, for å gå med bøsse. Og siden har det vært en tradisjon for Brandal, som de siste årene har gått sammen med yngste jenta Mia (9).

Før dette var hun også med søsteren og faren på innsamlingen i barnevogn.

– Det begynte vel med at det var en sak vi brant spesielt for det året, også har det bare fortsatt. Døtrene min synes det var så gøy, forteller Brandal og legger til at bøssebæringen er noe Mia alltid gleder seg til.

– Når det nærmer seg oktober spør hun alltid om vi ikke skal gå med bøsse snart, og hun gleder seg, sier Brandal som holder seg i bakgrunnen mens Mia ringer på dører og snakker selv.

– Hun blir litt stolt når hun kan si at hun er med å bidra og hjelpe, forklarer han.

Bortskjemt

For Brandal er det viktig at døtrene forstår at ikke alle har hatt det så lett.

– Generelt sett er vi veldig bortskjemt her i landet, og jeg synes det er viktig å forstå at ikke alle er like heldig. Med TV-aksjonen nå følger vi med på TV, og har sett reportasjer for å få med oss og forstå hva det er vi samler inn penger til, sier han.

Og budskapet ser det ut til at han videreført.

– Det er fint å tenke på at de barna som ikke har det så bra, får penger på grunn av jobben vi gjør, sier Mia som sammen med faren opplever at det er mye giverglede i Ålesund.

Fylle bøssa

Hun husker særlig et år hvor de ringte på et sted, og en mann kom til døren med en hel krukke fylt med mynter.

– Det tok 30 minutter å putte alle pengene oppi bøssa, og etterpå var den så tung at jeg ikke klarte å bære den, forteller hun og legger til at det alltid er om å gjøre og fylle bøssa så mye som mulig.

– Et år var det hjemmekamp samme dag som aksjonen. Da gikk vi til en bar hvor masse Strømsgodsetfans satt, og sendte rundt bøssa der inne, forteller pappa Brandal som er opptatt av at de ikke nødvendigvis er ferdig med sitt etter å ha gått roden de fikk utdelt.

– Det året der var vi litt kreative og utnyttet det at det var mye fotballfans i byen, for å få fylt opp bøssa. Vi vil jo samle inn så mye som mulig, sier Brandal som heller ikke er fremmed for å ta på seg ekstra roder, når det er mangel på bøssebærere.

– Men i år var det nok folk til at alle fikk en rode hver, det er veldig flott å se at det er mange som bidrar, sier han.