– Noe av den energien har vi lyst til å ta med inn i SIKT, sa kronprins Haakon da han i dag kom til  Ålesund i forbindelse med den fjerde SIKT- konferansen som går av stabelen 24. og 25. oktober.

Da hadde han – sammen med resten av forsamlingen som var invitert  i de nye lokalene til Farstad Shipping  – blant annet lyttet til Stig Remøy sin fortelling om hvordan han har bygget opp Olympic Shipping fra han som 19 åring investerte 60.000 kroner i sin fiskebåt (sammen med flere) , og med oppturer og nedturer, til en flåte på 23 fartøy i dag.

Kjempespennende innen biomarint

–  Kronprinsen har jo sjøl maritim bakgrunn fra marinen. Hva tenker kronprinsen om drivkraften og mulighetene til å skape noe nytt i denne regionen sammenlignet med resten av landet?

– Dere har vist at dere kan skape utrolig mye forskjellig her. Særlig omstillingen fra fiskeri til offshore er en fantastisk historie på mange måter der en klarer se nye muligheter i en vanskelig situasjon.

Jeg var også på Legasea i april, det handlet om den biomarine industrien der det ser ut til at det er kjempespennende potensiale.

Møteplass for nye ideer

– SIKT  er en konferanse for mennesker mellom 20 og 40 år som har en jobb som er innenfor ledelse eller de er talenter. De kommer fra hele Norge og møtes på tvers av hvilken næring de er i. Ganske mange fra næringsliv, men også mange fra organisasjonslivet, fra akademia og fra offentlig sektor.

Vi håper de kan finne inspirasjon og lære noe undervegs, så utgjør de også en møteplass der de kan lære av hverandre. Så håper vi at det kommer nye samarbeid og nye ideer ut av dette, sa kronprinsen.

Han fikk spørsmål om det kom konkrete resultater fra tidligere SIKT- konferanser.

For sjiktet under topplederne

– Det er ikke jeg som skal følge opp resultatene av konferansen, jeg skal være med å lage møteplassen. Så må de selv ta  litt tak i det, svarte kronprins Haakon, men nevnte konkret et alumninettverk der de som har vært med på konferansen fortsetter. Det skjer ulike steder i Norge.

– Vi ser at toppledelsen har nettverk, men de i sjiktet under, som er litt yngre, som er dyktige og får til mye, de møtes kanskje ikke så mye på tvers. Verken geografisk eller mellom bransjene.

Det er positivt at man møtes på tvers av de skillelinjene, det var det ingen andre som gjorde, derfor satte vi i gang med SIKT,  svarte kronprinsen.

Trenger flere treffpunkter

Kronprinsen viste også til at de har med næringslivsdelegasjoner ved besøk i utlandet og besøker bedrifter her i Norge og har ulike treffpunkter med næringslivet.

–  Så ser vi på hva vi kan gjøre mer. Denne gruppen i alderen 20-40 år hadde vi ikke så mange treffpunkter med og tenkte da at å starte en konferanse som sikt kunne være rette vege å gå.

Kritikk om elitedyrking

I møte med pressen fikk kronprinsen også spørsmål om kritikk  om elitedyrking gjennom konferansen. Han svarte med å si at en må se dette i den store sammenhengen.

– Jeg tror at å samle mennesker på forskjellige måter er veldig viktig. Vi begynte med gjestebud på Skaugum, vi samler mennesker gjennom middager på slotte også når det er statsbesøk. Det har vært en måte kongehuset har jobbet på i mange år. Når vi jobber med fondet og får ungdom sammen på den måten. Vi har bredden.

– Her er alt fra de som driver store bedrifter, årets bonde, entreprenører, folk fra organisasjonslivet som jobber med å få til noe bra og har den drivkraften vi ser etter. Hvis de får det til er det bra for hele samfunnet vårt.

Kritikk om pengebruk privat

Kronprinsen ble konfrontert med kritikk for å ha brukt penger til private formål.

– SIKT er en del av vårt offisielle virke.Dette er noe av det jeg gjør som en del av gjerningen min. Vi ønsker jo å bidra positivt i det norske samfunnet. Jeg har lyst til å være med på å bidra til løsninger for framtidens Norge. Og jeg har lyst bidra også til et varmt og inkluderende samfunn. At vi får til de to tingene sammen. Det tror jeg er en viktig brikke.

Kronprinsen beklaget at han har drevet ulovlig utleie.

– Vi har tatt tak i det. Nå er alt på stell igjen. Nå er alt lovlig.

Han sa også at SIKT aldri har vært en politisk konferanse.

– Det er viktig med kritikk og vi tar tak i den og utvikler oss. Vi løser oppdraget på en bedre måte framover enn det vi har gjort. Vi er også opptatt av åpenhet og streamer hele konferansen, sa kronprinsen.