– Selv mange i min generasjon som var født i Amerika kunne ikke snakke engelsk da de begynte på skole der. Dette fordi deres foreldre og andre i nærmiljøet de vokste opp i, kun snakket norsk, forteller Odd Lovoll (82), opprinnelig fra Bjørlykke i Sande.

I 1946 utvandret han til USA sammen med familien sin, etter at mange slektninger tidligere hadde emigrert dit.

Norsk utvandring

Tidligere i år ga han ut boken «Den lange overfarten», en historiefortelling om tidlige norske emigranters søken etter et bedre liv i Nord-Amerika.

Nå er Lovoll tilbake i Norge, for å gjøre research til sin nye bok. Den handler om hans eget liv. På norsk vil boken få tittelen «To hjemland - en historisk reise».

Der vil 82-åringen, som har bodd mesteparten av livet i USA, blant annet fortelle om erfaringer med å flytte til et helt nytt land - og komme tilbake til Norge som «utlending».

Som ung voksen flyttet han og familien tilbake til Norge, før de atter vendte tilbake til USA.

– Selv om jeg snakket norsk, ble jeg aldri godtatt som nordmann, fordi jeg hadde bodd så lenge i USA. Nordmenn er ikke alltid så flinke til å ta imot folk fra andre kulturer, sier han.

Bygdefølelse og integrering

Han tok utdannelse i Volda, Bergen og Oslo, jobbet her noen år - før han reiste tilbake til USA med sin norske kone.

– Nordmenns integrasjon i USA er en suksesshistorie. De fleste fulgte den amerikanske drømmen, og endte opp med gode liv i middelklassen. Nordmenn tok godt vare på sin egen kultur og bygdefølelse. Samtidig lykkes de svært godt med å integrere seg i det amerikanske samfunnet, forteller Lovoll.

– Gjennom hele USAs historie har ulike folkegruppers egen kulturelle bakgrunn blitt dyrket. fram. Istedenfor å skjule sin opprinnelse, er man blitt oppmuntret til å feire den – og sin stolthet over å ha to hjemland. Det vil være en stor feil av Norge om innvandrere her i landet ikke kan få gjøre det samme, mener Lovoll.

Populært å være norsk

Omlag 800.000 nordmenn utvandret til USA fra siste halvdel av 1800-tallet til første halvdel av 1900-tallet.

I dag er oppgir over fem millioner amerikanere å være av norsk etnisk opprinnelse, like mange som det er innbyggere i Norge. Mens andelen som oppgir norsk opprinnelse er økende, går utviklingen motsatt veg for de som oppgir for eksempel tysk eller svensk opprinnelse. Det indikerer at det er populært å være norsk i USA.

– Det tok mange år før jeg selv følte meg norsk i USA. Jeg er amerikansk statsborger, men samtidig veldig glad i og stolt av Norge, sier Lovoll.

Antallet norskfødte i USA går imidlertid nedover, og teller i dag under 20.000 mennesker. Årlig er det kun omlag 1.000 nordmenn som flytter til USA. Mange vender tilbake til Norge etter få år i Amerika.

– Utviklingen med norsk migrasjon til Nord-Amerika sluttet tidlig på 1990-tallet. Det har sammenheng med at den norske økonomien, målt i BNP per innbygger, da gikk forbi USA.

– I dag er det gjerne høyt utdannede nordmenn, for eksempel leger, som velger å bo og jobbe der en stund, før de reiser tilbake til Norge, sier han.

Odd Lovoll har aldri vært politisk aktiv, men er medlem av Det demokratiske partiet. Han er nær venn med tidligere visepresident for demokratene i USA, Walter Mondale. Han er også av norsk avstamning og fra Minnesota, der Lovoll bor.

Blir kvalm av Trump

Odd Lovolls beretning fra et liv med to hjemland blir aktualisert av den pågående flyktningekrisen og migrasjonsbølgen i Europa, samt den amerikanske presidentvalgkampen. Republikanernes kandidat, Donald Trump, har kommet med sterke utfall mot folkegrupper som han enten vil kaste ut av landet eller hindre innreise til USA.

– Jeg blir kvalm av å høre hvordan Donald Trump omtaler meksikanere og muslimer, for ikke å snakke om kvinner. Dette strider totalt mot amerikanske verdier, sier Lovoll.

Hans memoarer fra et langt og et på mange måter spennende liv, har planlagt utgivelse på Spartacus Forlag våren 2018. De første barneårene på gården Bjørlykke i dagens Vanylven under krigen og oppblomstringen av «det norske Amerika» under andre verdenskrig, er viet egne kapitler.

I boka vil han også beskrive mennesker som har hjulpet ham fram i livet, da kanskje aller mest sin kone gjennom over 50 år, Elise Olfrid Navekvien fra Bryggja i Nordfjord, som døde i 2011.

<strong>Utvandring:</strong> Lovoll har vært en aktiv forfatter innen norskamerikansk histore. Her boken «Den lange overfarten», som ble utgitt tidligere i år.