Astrid Eidsvik har skrevet en uttalelse på vegne av Ålesund kommune om forslaget til ny kommunelov. I punktet som handler om møteoffentlighet, slutter hun seg til mindretallet i lovutvalget som ønsker muligheten til å lukke møter.

Massiv motstand

– Har ikke rådmannen fått med seg at det er en massiv motstand fra mange hold mot å lovfeste at man kan lukke politiske møter, spurte Kirsti Dale (uavh.) I likhet med Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista), har Dale en fortid i journalistikken. Og begge var usedvanlig klare på at de ikke kunne slutte seg til rådmannens uttalelse i dette punktet.

Politikk

Høringsuttalelsen var en referatsak, og det var Sindre Nakken (Ap) som påpekte at dette var en sak som burde ha vært behandlet politisk. Knutsen mente at rådmannen her hadde beveget seg langt inn i politikken, og at det etter hans mening er hårreisende at hun på vegne av Ålesund kommune støtter lukka møter.

Stoppe brevet

Nå er rådmannens høringsuttalelse allerede sendt videre til Kommunaldepartementet, og diskusjonen i formannskapet gikk på hvordan man kunne få formidlet at rådmannen ikke har politisk støtte for sitt syn.

– Vi kan jo ikke stoppe et brev som allerede er sendt, slo Knutsen fast.

Svein-Rune Johannessen (Ap) sa også rett ut at en slik uttalelse aldri skulle ha vært sendt uten politisk behandling.

– Det er forunderlig at saken har gått under radaren, og det skulle være nok kompetanse i tiende etasje på rådhuset til å stoppe denne høringsuttalelsen, slo Johannessen fast.

Må forklare seg

Edvard Devold (H) luftet tanken om bystyret burde ha sendt sin egen uttalelse, mens partifelle Monica Molvær foreslo at man kan formidle sitt syn via KS. Enden på visa ble at formannskapet vil ta opp denne saken i neste møte for å høre hva rådmannen har å si. For Astrid Eidsvik var ikke til stede på møtet tirsdag. Kommunalsjef Ronny Frekhaug møtte i hennes sted, og han mente at kritikerne kanskje dro punktet med møteoffentlighet litt vel langt.

– Det er politikerne selv som bestemmer om et møte skal være lukket eller ikke, sa Frekhaug.

Omstridt

I høringsuttalelsen kommenterer rådmannen det omstridte punktet i lovforslaget om at enkelte typer møter kan lukkes. "Opplærings- og orienteringsmøter bør kunne holdes for lukkede dører", skriver hun, og fortsetter: "Begrunnelsen for det er at det bør tilrettelegges for lærings- og gode beslutningsprosesser. Det bør legges opp til at et bredt utvalg av de folkevalge skal kunne få kunnskap og informasjon om sakens realiteter, faktum og komplikasjoner i en innledende fase uten at media, interessegrupper eller andre observerer og tolker de folkevalgte i en startfase".

Dette synspunktet var det det ingen i formannskapet som ville gå god for.

På slutten av møtet tok ordfører Eva Vinje Aurdal opp spørsmålet om evaluering av rådmannen. Dette har blitt gjort på ulike måter tidligere, men nå mente Vinje Aurdal at formannskapet bør ta jobben. Og når det skjer, lukkes dørene....