Ultimatumet kom da hun, Frank Sve og Jon Georg Dale møttes i helga for å snakke ut om nominasjonen. Beskjeden fra Listhaug til Sve var ikke til å misforstå. Det var han eller henne.

– For meg var det viktig med en sikker plass på lista. Jeg står ved et tidsskille der jeg skal avgjøre om jeg skal satse på politikk eller ikke. Da har det under hele denne prosessen vært viktig for meg å påpeke at jeg ønsket en sikker plass, sier Listhaug til Sunnmørsposten.

Sikker plass er i denne sammenhengen førsteplassen på lista til stortingsvalget neste år.

– Vi satser alt på å få inn to representanter fra Møre og Romsdal. Samtidig har vi den siste tiden sett meningsmålinger der andremandatet vårt er utsatt, påpeker Listhaug.

– Sylvi har gitt oss en utfordring Sylvi Listhaugs ja til å stille på Stortinget har gitt Møre og Romsdal Frp hodebry. Det erkjenner leder i nominasjonskomiteen, Stig Rune Andreassen.

Hos Nesvik

Stemningen var tilsynelatende god da de tre møttes på kontoret til Harald Tom Nesvik. Frank Sve understreket at de alle tre var gamle kompiser og at det var mangel på kommunikasjon dem imellom som gjorde at nominasjonsprosessen stadig mer framsto som en knallhard kamp om førsteplassen.

– Jeg liker det ikke når det blir en kamp mellom oss i partiet. Det ble kleint. Jeg er opplært til at vi skal gjøre det som er det beste for partiet. Det var derfor vi tre satte oss ned og snakket om dette, sier Sve.

– Og da fikk du klar beskjed om at Sylvi kunne komme til å trekke seg fra politikken og ikke du ga opp førsteplassen?

– Nei, det var ingen trusler. Vi snakket om det hun også hadde sagt til nominasjonskomiteen, at hun ønsket en sikker plass.

– Men det er mindre enn en uke siden at du var klar for å kjøre kampen helt inn og viste til den brede støtten du hadde i lokallagene?

– Dersom jeg helt fra starten hadde oppfattet at Sylvi med sikker plass mente at hun ønsket førsteplassen, så hadde ikke jeg sagt ja til nominasjonskomiteen om å stille på førsteplassen, sier Sve.

– Men du hadde en drøm om å komme på Stortinget. Den er nå knust?

– Ja, jeg hadde en drøm om det. Men det er ikke aktuelt nå lenger. Alderen og andre ting gjør at det ikke kommer til å skje.

– Litt bittert?

– Jeg har det som noen oppfatter som en irriterende egenskap, nemlig at jeg legger ting raskt bak meg og ser framover. Jeg har masse oppgaver i fylkespolitikken og ellers som jeg skal fortsette med, sier Sve.

Som har gitt klar beskjed om at han ikke er aktuell for tredjeplassen på lista.

– Det er helt umulig for meg å gå inn som varamedlem på Stortinget samtidig som jeg er gruppeleder for Frp i fylkestinget. Så det er ikke aktuelt for meg. Jeg kommer ikke til å stå på den lista, sier Sve.

Kontroversiell nominasjon i Frp: – Frank må på topp – Frank Sve er en glimrende toppkandidat for oss. Vi må ha Frank`en på topp, fastslår tidligere varaordfører i Ålesund og medlem i Frps fylkesstyre, Geir Stenseth.

Samme beinet

Dermed er spillet om toppen av Frp-lista for Møre og Romsdal over.

Jon Georg Dale er glad de nå kan drive valgkamp og ikke en flere måneder utmattende nominasjonskamp.

– Vi kom i en situasjon hvor mange kjemper om det samme beinet, og i stedet for å håndtere det som vi bestandig har gjort ved å ta en telefon til hverandre, løste vi det ved å posisjonere oss på nytt. Det viste seg å være unødig, og for så vidt også noe som bidrar til å bråk rundt en nominasjon som ikke trenger det, Dale.