Det var 24. februar i fjor at styret i Helse Møre og Romsdal skulle evaluere jobben de gjorde i året før, og ville ha lukkede dører.

Sunnmørsposten og NRK krevde at møtet burde gå for åpne dører. Både på grunn av stor offentlig interesse, men også fordi evalueringen var ansett å være en del av et vanlig styremøte.

Det hele endte med at møtet ble utsatt, og senere avlyst.

Stenger dørene nok en gang

I dag skulle styret evaluere egen innsats for 2015. Nok en gang lukket de dørene og kastet pressen på gangen.

Ifølge helseforetakslovens §26a skal styremøter i foretak holdes for åpne dører hvis ikke annet følger av lovbestemt taushetsplikt. Spørsmålet er om evaluering av seg selv er saksbehandling, altså en del av arbeidsoppgavene til styret.

Styret i Helse Møre og Romsdal avbrøt styremøtet onsdag for å gå over i et såkalt styreseminar fra klokka 14. Styret mente dermed møtet kunne lukkes fordi det ikke er et styremøte. Pressen nektet å forlate rommet, og det hele endte med at styret byttet rom hvor pressen ikke slapp til.

Sunnmørsposten, NRK, Romsdals Budstikke og Tidens Krav var til stede på styremøtet onsdag. Romsdals Budstikke hadde forlatt møtet en stund før evalueringen.

Avsluttet styremøtet – gikk i seminar

I innkallingen til styreseminaret sto det følgende:

«Etter ordinært styremøte, vil styre gjennomføre eit internt styreseminar.

Tema: Styreevaluering. I brev frå HOD d. 30.06.2015, (vedlagt)

«Vedrørende tolkning av helseforetakslovens bestemmelser om eierstyring, kommunikasjon og åpenhet i møter» framgår følgjande: «3.4 Om styrets egenevaluering Det vises til omtale av styrets egenevaluering i departementets styreveileder. Egenevaluering kan normalt drøftes i styreseminarer som ikke er omfattet av helseforetakslovens bestemmelser om styremøter. Helseforetaksloven § 26 a om møteoffentlighet gjelder da ikke. I den grad styret på bakgrunn av evalueringsprosessen faktisk ønsker å fatte vedtak, må det imidlertid behandles i styremøte på ordinær måte. Vi antar at dette sjelden vil være tilfellet. Et eksempel kan være behovet for å drøfte hvordan resultatet av egenevalueringen bør omtales i årlig melding.»

Innkallelsen er signert styreleder Stein Kinserdal.

– En klar omgåelse av loven, selv om det finnes en liten åpning for det. Styremøter skal jo som hovedregel være åpne, av den enkle grunn at det er i offentlighetens interesse å få vite hvordan styret arbeider. Når en så vil lukke når en skal evaluere styrets arbeid... Fullstendig meningsløst. Derfor har også departementet advart mot dette, sa ekspert på presseskikk og offentlighet, Gunnar Bodahl-Johansen i forrige runde.

- I vanlig forvaltningssammenheng ville noe sånt være umulig å gjøre. Politikere som jobber slik har ikke forståelse for hva offentlighetsprinsippet innebærer, la han til.

Advarer

Helse- og omsorgsdepartementet har advart mot å kalle styremøter for seminarer, for å kunne lukke møter. Dette skriver departementet i en veileder fra 2004:

"Ordningen med ”styreseminarer” har ikke grunnlag i styringsdokumentene, men er en praksis som har utviklet seg i helseforetakene. Siden det er en målsetting at styremøtene i foretakene skal være åpne, er det viktig at ikke kravet om åpenhet uthules eller omgås ved at styrets arbeidsoppgaver legges til andre fora enn selve styremøtet. Dette vil også kunne medføre at saker som krever styrebehandling, blir undergitt andre prosesser enn de som skal følges i styremøtene".

"Styret, som organ, behandler saker i styremøter. Utgangspunktet må derfor være at alt arbeid som innebærer styrearbeid, legges til styremøter. Dersom det i praksis oppstår tvil, må saken legges til et styremøte."

Les også: Vil skjule vurdering av seg selv

Les også: Utsetter styreevaluering - må avklare lovmessige forhold

Les også: Slik vil de lukke møtet likevel

Styreleder Stein Kinserdal. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix