I dag skulle styret evaluere egen innsats for 2015. Nok en gang lukket de dørene og kastet pressen på gangen – eller rettere sagt: Styret gikk til et annet rom da pressen nektet å forlate styrerommet.

Ifølge helseforetakslovens §26a skal styremøter i foretak holdes for åpne dører hvis ikke annet følger av lovbestemt taushetsplikt. Spørsmålet er om evaluering av seg selv er saksbehandling, altså en del av arbeidsoppgavene til styret.

Skiftet rom for å ha seminar

Styret i Helse Møre og Romsdal avbrøt styremøtet onsdag for å gå over i et såkalt styreseminar fra klokka 14.

Styret mente dermed møtet kunne lukkes fordi det ikke lenger var et styremøte. Pressen nektet å forlate rommet, og det hele endte med at styret byttet rom hvor pressen ikke slapp til.

Sunnmørsposten, NRK og Tidens Krav ble sittende. Romsdals Budstikke hadde forlatt møtet en stund før evalueringen.

– Det er ikke stenging av et styremøte fordi det ikke er et styremøte, sa eieroppnevnt styremedlem Torbjørg Vanvik i Helse Møre og Romsdal.

Nestleder ville ikke bruke tid

– Jeg forstår ikke hvorfor en skal kaste vekk tid på han der når det gjelder disse tingene. Han gir seg ikke likevel, sa en tydelig oppgitt nestleder Petter Bjørdal om NRK-journalist Øyvind Heggstad som ville ha en lovhjemmel for lukking av møtet.

Smp.no har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra styreleder Stein Kinserdal rundt Bjørdals uttalelse.

NRK-sjef: Holdningen er uheldig

Ansvarlig redaktør Hallstein Vemøy i NRK Møre og Romsdal mener dette er en uheldig holdning.

– Det har vært en rekke saker i pressen det siste året der åpenhet i styrene for helseforetakene har vært tema. Både NRK og de andre mediehusene i fylket har stilt viktige prinsipielle spørsmål til møte- og saksbehandlingen i styrene i disse sakene, noe vi også gjorde i dag. Holdningen vi blir møtt med er uheldig og viser at vi i pressen bare må fortsette med å kreve åpenhet allmennheten faktisk har krav på fra disse styrerommene, sier Vemøy til smp.no.

Jusprofessor: Skal skje i formelt styremøte

– Min klare oppfatning er at når et styre evaluerer sin virksomhet, så må det oppfattes som et ledd i styrets saksbehandling. En slik evaluering skal skje i et formelt styremøte. Seminar er en betegnelse du bare kan bruke på mer åpne faglige samlinger hvor du får generell informasjon, som ikke knytter seg til saksbehandlingen i styret, sier jusprofessor og ekspert på helse- og forvaltningsrett, Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

Bernt mener poenget er at når man diskuterer sin egen virksomhet, så går det direkte på å påvirke egen virksomhet, og å trekke rammer for saksbehandling og vurderinger i kommende saker. Dette er en del av det administrative ansvaret et styre har, å evaluere seg selv, og er klart nok en del av styrets virksomhet som styre.

– Hva mener du om at de vil evaluere seg under et seminar?

– Jeg kan forstå at et styre kan oppleve det ubehagelig å evaluere seg selv i offentlighet, og eventuelt få kritikk for styrets virksomhet. Men de har en funksjon på vegne av samfunnet. De som bor i Midt-Norge bør få vite hva styret tenker om hvordan de skal arbeide, og hva de mener om seg selv. Det er også adgang til å lukke møtet hvis det er et reelt og saklig behov for det, på grunn av ett av de forholdene som er nevnt i helsetaksloven §26: som hensyn til personvern, forberede saksbehandling eller hensyn til forsvarlig gjennomføring av økonomi-, lønns-, eller personalforvaltningen.

Helse Møre og Romsdal har et budsjett på nærmere 6 milliarder og over 6.000 ansatte.

– Styret vil si at de får en bedre prosess bak lukkede dører, mens allmennheten vil si at dette vil vi også være med på, påpeker Bernt.

– Hvordan er det juridisk?

– Det er ikke endelig avklart. Det ville vært naturlig at man fikk vurdert dette av Sivilombudsmannen. Vi har hatt ganske parallelle saker til dette i kommunene, hvor formannskap og utvalg ønsker seminarer for lukkede dører. Sivilombudsmannen har da vært tydelig på at det som skjer i tilknytning til saksbehandling i organet, skal betraktes som et møte.

Petter Bjørdal er nestleder i styret i Helse Møre og Romsdal. Foto: Staale Wattø