- Jeg ser klart at dette er en sak som burde ha vært behandlet politisk, sier Eidsvik.

Tirsdag fikk hun hard kritikk i formannskapet fordi høringsuttalelsen hadde gått til departementet uten politisk behandling. Og det var først og fremst punktet om møteoffentlighet som gjorde at de som tok ordet var uvanlig krasse i sin kritikk av rådmannen.

Hastverk

Astrid Eidsvik sier at knappe høringsfrister og stort arbeidspress er noe av grunnen til at høringsuttalelsen gikk direkte fra rådmannskontoret til departementet.

- Men hastverk er som kjent lastverk, og jeg har gitt departementet beskjed om at de skal se bort fra det brevet som ble sendt. Politikerne i Ålesund skal få dette som sak den 15. november.

Ulikt syn

Når det gjelder punktet om mulighet til å lukke politiske møter, sier rådmannen at hun står for det hun skrev i høringsuttalelsen.

- Det er jo heller ikke uvanlig at en rådmann og politikerne kan ha ulikt syn på saker, men det er politikerne som bestemmer.

Lukka møter

Det er et forslag fra mindretallet i lovutvalget som har skapt stor debatt. Der står det at det må være muligheter for å stenge enkelte politiske møter. I høringsuttalelsen skriver rådmannen at det bør legges opp til at folkevalgte i enkelte tilfeller bør kunne få kunnskap og informasjon om saker uten at media eller interessegrupper er til stede.

- Høringsuttalelsen gjelder også en NOU og ikke et endelig lovforslag. Saken kommer derfor tilbake til politisk behandling seinere, sier Eidsvik.

Evaluering

I omtalen av saken på smp.no, ble det også trukket fram at formannskapet vedtok at de skal stå for den årlige evalueringen av rådmannen. Vi presiserer at dette ikke har noen sammenheng med denne spesielle saken, slik det kunne tolkes. Rådmannen blir evaluert hvert år, men det nye er at det er et samlet formannskap som skal gjøre jobben i år.

- Fra min tidligere jobb er jeg vant med å bli evaluert av et helt styre, så dette har jeg ingen porblemer med, forsikrer Astrid Eidsvik.

Samtale

- Det er mulig jeg brukte ordet evaluering i formannskapet, men dette er egentlig en utviklingssamtale med rådmannen, sier ordfører Eva Vinje Aurdal. Denne samtalen skjer vanligvis mellom rådmannen og ordfører eller forhandlingsutvalg. Nå ønsker vi å involvere hele formannskapet slik de gjør i en rekke andre kommuner, understreker ordføreren.