– Jeg forstår ikke hvorfor en skal kaste vekk tid på han der når det gjelder disse tingene. Han gir seg ikke likevel, sa en tydelig oppgitt nestleder Petter Bjørdal om NRK-journalist Øyvind Heggstad som ville ha en lovhjemmel for lukking av møtet.

Dagen derpå har ikke nestleder Bjørdal noe å tilføye eller utdype.

– Jeg har ikke behov for å kommentere opp igjen gårsdagens nyheter, sier Bjørdal.

Nestlederen vil ikke svare på om han synes det er greit å komme med slike uttalelser. Bjørdal sier han var oppgitt og oppfattet situasjonen litt annerledes enn det som ble referert i media.

Lukket møte

Styremøter er ifølge helseforetaksloven i utgangspunktet åpne. Fordi evalueringen ble lagt til et såkalt styreseminar er det ikke tilsvarende krav.

Sunnmørsposten, NRK og Tidens Krav ble sittende, og kommentaren fra Bjørdal kom da NRK-journalisten ba om en lovhjemmel for å lukke møtet. Det hele endte med at styret gikk til et nytt rom hvor pressen ikke hadde tilgang.

Jusprofessor: Burde vært tatt i styremøte

Jusprofessor og ekspert på helse- og forvaltningsrett, Jan Fridthjof Bernt, sa i går til smp.no at slike evalueringer skal skje i formelle styremøter.

– Min klare oppfatning er at når et styre evaluerer sin virksomhet, så må det oppfattes som et ledd i styrets saksbehandling. En slik evaluering skal skje i et formelt styremøte. Seminar er en betegnelse du bare kan bruke på mer åpne faglige samlinger hvor du får generell informasjon, som ikke knytter seg til saksbehandlingen i styret, sa Bernt.

Han kunne likevel forstå at styremedlemmene kunne oppleve det ubehagelig å evaluere seg selv i offentlighet, men styret har en funksjon på vegne av samfunnet, påpekte professoren.

– De som bor i Midt-Norge bør få vite hva styret tenker om hvordan de skal arbeide, og hva de mener om seg selv, sa Bernt.

Han mener det er naturlig at Sivilombudsmannen vurderer dette, og viste til ganske parallelle saker i kommunene, hvor formannskap og utvalg ønsker seminarer for lukkede dører. Sivilombudsmannen har da vært tydelig på at det som skjer i tilknytning til saksbehandling i organet, skal betraktes som et møte.

Kinserdal: – Intern evaluering

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal har ikke besvart smp.no sine telefonoppringninger eller tekstmeldinger det siste døgnet.

I en pressemelding på foretakets egne sider uttaler Kinserdal evalueringen av styret skal være et internt forbedringsverktøy for styret, og viser til en veileder fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Der står det at evalueringen skal gjennomføres årlig. Ifølge foretaket er målet å få en grundig og ærlig drøfting av styret sin arbeidsform og hvordan de enkelte styremedlemmene fungerer hver for seg og samlet.

– Dette for å kunne gjøre en grundigere vurdering når nye styremedlemmer skal velges.

– Siden det ikke er noe vedtak som skal gjøres i forbindelse med egenevalueringen, skal den heller ikke være en del av et styremøte, hevder Kinserdal.

Men saker uten vedtak er også saksbehandling i lovens forstand.

Kinserdal påpeker likevel at departementet har vurdert at en ikke får en grundig og ærlig drøfting om evalueringen skjer i et åpent møte, og det er ut ifra dette at styret har valgt å gjennomføre evalueringen i et lukket styreseminar.

– Journalisten ga seg ikke

Overfor NRK mener Kinserdal at en må se replikken fra nestleder Bjørdal i en sammenheng.

– Journalisten ga seg ikke. Det var da replikken fall. Generelt ønsker jeg at vi får rydda opp og at vi finn bedre samarbeidsformer med journalistene, sier Kinserdal, og legger til at han mener situasjonen ble skapt av pressen.

– Vi har faktisk en legitim rett til å kunne ha seminar uten at pressen skal nekte å gå, sier Kinserdal til NRK.

– Styrelederen skapte situasjonen

– Evalueringen burde helt klart vært behandlet i et styremøte, og ikke på et seminar. Jeg er helt trygg på at pressen i denne saken hadde retten på sin side da vi forlangte å få lovhjemmel for lukking av møtet. Dette fordi det er saksbehandling og skulle vært i et ordinært styremøte, svarer Heggstad.

– Denne situasjonen ble skapt av styreleder i Helse Møre og Romsdal, som valgte å forlate eget møte. Han unngikk å svare på pressens spørsmål om grunngiving for lukking av møtet, utdyper journalisten.

Advarer

Helse- og omsorgsdepartementet har tidligere advart mot å kalle styremøter for seminarer, for å kunne lukke møter. Dette skriver departementet i en veileder fra 2004:

"Ordningen med ”styreseminarer” har ikke grunnlag i styringsdokumentene, men er en praksis som har utviklet seg i helseforetakene. Siden det er en målsetting at styremøtene i foretakene skal være åpne, er det viktig at ikke kravet om åpenhet uthules eller omgås ved at styrets arbeidsoppgaver legges til andre fora enn selve styremøtet. Dette vil også kunne medføre at saker som krever styrebehandling, blir undergitt andre prosesser enn de som skal følges i styremøtene".

"Styret, som organ, behandler saker i styremøter. Utgangspunktet må derfor være at alt arbeid som innebærer styrearbeid, legges til styremøter. Dersom det i praksis oppstår tvil, må saken legges til et styremøte."