- Jakten på årets juletre er i gang, og vi håper at vi nok en gang kan få hjelp av byens borgere, sier Martin Hessen.

Han er driftsleder på kommunens virksomhet for veg, anlegg og park som selvsagt har den meget viktige jobben med å sørge for at det står flotte juletrær og lyser både på St. Olavs plass og på rådhusplassen i desember.

Standard

- Vi har lett med lys og lykter etter juletrær på kommunale skogteiger, men har ikke funnet noen som fyller kravene. Byens to kommunale juletrær må tross alt holde en viss standard, slår Hessen fast.

Nå håper han at det finnes et par stas-trær i private hager som eierne kanskje kunne tenke seg å bli kvitt.

- Trær kan vokse seg så store at folk kvir seg for å ta dem ned sjøl, sier Hessen. Hvis noen har et slikt tre som de tror passer til juletre, vil vi gjerne ha kontakt.

Høy og tett

Men det stilles selvsagt en del krav til de trærne som skal stå på stas i Ålesund sentrum.

- De bør være 10-15 meter høye, ha fin fasong og tette, fine greiner, sier Martin Hessen.

- Og det må være ei gran?

- Er det ikke det som passer best da?

Tilkomst

Hessen understreker også at treet må stå slik til at kommunens kranbil kommer til når det er tid for felling.

- Vi feller treet fritt og franko, og i tillegg kommer vi tilbake og freser vekk stubben, forsikrer driftlederen.  Eieren blir kvitt treet, og byen får et flott juletre. En ren vinn-vinn-situasjon.

Plantefelt

I fjor var det en hageeier på Hessa som sørget for juletre. Året før ble grana henta i Bøgata.

- Vi har en del plantefelt i kommunen, men på grunn av dårlig økonomi har ikke disse blitt stelt skikkelig på mange år. Resultatet er at trærne ikke har juletre-kvalitet.

Martin Hessen sier at kommunen er svært takknemlig for at folk vil hjelpe til med å skaffe juletrær, og som vanlig kan VAP kontaktes på epostadressen juletre@alesund.kommune.no. Gjerne med et bilde av "kandidaten".