De er ett av sju utvalgte miljøer som får penger for å heve kompetansen i det lokale næringslivet.

Norwegian Rooms får penger til prosjektet Global branding and business model Innovation.

Trenger oppdatert kunnskap

– Bedriftene er avhengig av oppdatert kunnskap. Kompetanse er en av de viktigste forutsetningene for økt verdiskapning i næringslivet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

– Godt samarbeid mellom næringslivet og utdanningsinstitusjoner er viktig for omstillingsevnen i virksomhetene, og for å trygge velferd framover.

Kurs og utdanningsprogram

– Norwegian Rooms har et svært godt prosjekt, sier Bodil Hollingsæter, direktør Innovasjon Norge Møre og Romsdal. – Det er krevende for utdanningsinstitusjonene å fange opp de behovene næringslivet har, fordi endringene skjer så raskt. Derfor må de jobbe sammen med dem som har skoene på – bedriftene selv.

Vår erfaringen tilsier at når næringsklyngene og kunnskapsmiljøene jobber tett sammen, skaper vi kurs og utdanningsprogram som bedriftene trenger akkurat nå, sier Hollingsæter.

Et kompetanseløft for omstilling

– Et slikt kompetanseløft innenfor merkevareledelse, internasjonalisering og nedstrømsinnovasjon, er noe de tre klyngene innenfor møbel, maritim og marin industri på Nord-Vestlandet har definert som et felles strategisk viktig omstillings- og kompetanseprosjekt, sier Oddbjørn Hatløy, daglig leder i Norwegian Rooms Cluster.

– Prosjektet skal realiseres i nært samarbeid med Norges Handelshøyskole (NHH) og Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU). Bedriftene i regionen ser behovet for økt nysgjerrighet på nedstrømsinnovasjon og at dette allerede utfordrer de i forhold til å utvikle nye forretningsmodeller.

Regionale prosjekt

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har finansiert ordningen for kompetanseutvikling i regionale næringsmiljø. De nye prosjektene skal føre til nye kompetansetilbud i løpet av de neste to årene.

Innovasjon Norge administrerer ordningen i samarbeid med fylkeskommunene, Forskningsrådet og Siva. I år var det i alt 26 næringsmiljø fra hele landet som deltok i konkurransen om midlene. De sju som nå får støtte til sine kompetanseprogram er valgt ut etter en grundig vurdering. Både fylkeskommuner, Siva, Forskningsrådet og Innovasjon Norge har vurdert søknadene.Disse miljøene får støtte:

  • Digin på Sørlandet sammen med GCE Node-bedriftene får 2,5 millioner kroner tilDigitalisering av bedrifter på Agder og IT-sikkerhet.

  • GCE NODE på Sørlandet får 1,5 millioner kroner til Miljø og bærekraftige forretningsmodeller.

  • Kunnskapsparken Helgeland i Nordland får 0,5 millioner kroner til et forprosjekt for å kartlegge kompetansebehov i mineralnæringen: Mobilisering til kompetanseløft i mineralnæringen.

  • Eyde-klyngen på Agder får 1,4 millioner kroner til prosjektet Eyde Operatør.

  • Norwegian Rooms med hovedtyngdepunkt i Møre og Romsdal får 2,8 millioner kroner til Global branding and business model innovation.

  • Smart Construction Cluster lokalisert i Finnmark får 0,9 millioner kroner tilTilrettelegg for oppgradering av UiTs byggingeniør- og masterutdanninger på området BIM.

  • Vinter Troms AS som består av reiselivsbedrifter i Troms og Finnmark får 2 millioner kroner til Utvikling og organisering av et tilrettelagt utdannings- og kompetanseutviklingsprogram for reiselivet i Nord-Norge.