En av fire jenter har følt seg presset til å sende nakenbilder og 40 prosent av 16-årige jenter har blitt utsatt for uønskede seksuelle kommenterer det siste året. Og det er bildedelingstjenester som Snapchat som gjør at flere barn i alderen 13-16 år sender nakenbilder av seg selv, ifølge tall fra Medietilsynet.

Undersøkelser viser også at 65 prosent av alle 9-åringer i Norge bruker Snapchat, selv om aldersgrensen er 12 år.

I snitt bruker 15-16-åringer 3,5 timer per døgn på nettet, og jenter bruker langt mer tid på sosiale medier enn gutter.

Blant 9–16-åringer har om lag 1 av 4 opplevd at noen har mobbet eller oppført seg dårlig mot dem på internett eller via mobiltelefonen i løpet av det siste året, og nær halvparten av alle jenter i alderen 15-16 år har blitt sinte eller lei seg fordi noen har lagt ut bilder på nettet, ifølge undersøkelsen.

Vet du hva barnet ditt gjør på nett?

- Det finnes et hav av sosiale medier som kan misbrukes. Det er viktig at voksne lærer barna gode holdninger og sunn fornuft, oppfordrer foredragsholder Ole Roger Vestøyl i Bruk Hue, norges største skoleturné mot nettmobbing.

I løpet av to dager kurses over 3.000 elever i Ålesund i kampen mot nettmobbing, og lærer hvordan bli smartere, snillere og tryggere på nett.

- På dagtid snakker vi med barna, på kveldstid snakker vi med foreldrene. Målet er at den digitale samtalen fortsetter i familien i etterkant, sier Vestøyl.

Foredragsholder Ole Roger Vestøyl i "BrukHue" holdt foredrag for foreldre i Ålesund tirsdag kveld. Foto: Stig Vågnes

Foredragene går rett inn i barn og unges netthverdag med konkrete eksempler og praktiske råd for å komme den digitale mobbingen til livs. (Se faktaboks til høyre)

- Mye av dette visste jeg fra før, men det er viktig å bli minnet på viktigheten av å snakke med barna om internettbruk, sier Wenche Fjelle, en av flere hundre foreldre som deltok på "foreldreforedraget" i Parken kulturhus tirsdag kveld.

Sønnen deltok på elevsamlingen tidligere på dagen.

- Det at vi har deltatt på samme foredrag gjør det lettere å snakke med barna, sier Fjelle.

Bekymringsmeldinger

Hun får støtte av politibetjent Arild Helland i forebyggende avsnitt.

- I snitt mottar jeg fem bekymringsmeldinger hver eneste dag. Det finnes noen sjuke voksne som gjør hva de kan for å manipulere barn. Og mange foreldre vet ikke hvilken språkbruk barna har på sosiale medier. Da er det viktig at vi foreldre lærer barna grunnleggende nettvett og gode holdninger, sier Helland.

Arild Helland i forebyggende avsnitt ved Ålesund politistasjon viste eksempler fra samtaler barn har på sosiale medier. Foto: Stig Vågnes

Han viste foreldrene flere eksempler på samtaler barn har på sosiale medier.

- Vis interesse

Foredragsholder Ole Roger Vestøyl sier barn setter pris på foreldre som bryr seg.

- Foreldre er ofte redd for å skape konflikter og barn er ofte redd for at foreldre skal bli sinte. Men vi mener det er viktig at foreldre er nysgjerrige og viser at de bryr seg om hva barna driver med. Ikke bli sinte, men vær tydelige på grenser og forklar hvorfor barna bør være forsiktige, sier Vestøyl.

- Kan vi ta fra barna nettbrett eller datamaskin hvis de misbrukes? spør en forelder i salen.

- Jeg har mer tro på å snakke med barna om hva de eventuelt har gjort galt. Internett og sosiale medier er viktige redskap for barna våre, men det er vårt ansvar å lære dem ansvarlig bruk, seier Vestøyl.

Han oppfordrer alle foreldre til å følge aktivt med på barnas nettbruk, spørre hvem de chatter med, og være gode forbilder selv.