Sangstrofa vekker minner blant ålesundere som her levd ei stund. I ulike variasjoner fører den oss rett inn i båltradisjonene i byen, tradisjoner som på sitt mest intense var blodig alvor.

– Gullalderen for båltradisjonene i Ålesund var fra etter krigen til midten av 1960-tallet, men allerede på midten av 1800-tallet var det båltradisjoner i Ålesund, sier byhistoriker Harald Grytten.

Sammen med Sunnmørspostens pensjonerte fotograf, Roger Engvik, har han skrevet boka om tradisjonene som mange er opptatt av. Engvik har samla rundt 200 bilder fra St. Hansbål i Ålesund, mange av dem er tatt av Sunnmørspostens fotografer.

Gode bilder

– Jeg må spesielt framheve Bjarne Skarbøvik, som var Nordvestlandets første pressefotograf. Bildene hans er rett og slett fantastiske, sier Roger Engvik. Han har gått gjennom mange artikler som er skrevet om emnet i Sunnmørsposten. Noen bilder har de også fått låne av private.

– Det har vært et omfattende arbeid, men ei Facebook-side om ålesundsbilder har vært til stor hjelp når vi har etterlyst navn på avbildede personer, sier Engvik opprømt.

– Hva er så spesielt med bål-tradisjonene i Ålesund?

– Mange byer har hatt båltradisjoner, men ikke som i Ålesund. Her var det mange av dem, og geografien omkring et basseng med Borgundfjorden og Aspevågen inviterte til konkurranse om å være størst. Bygginga fulgte et spesielt mønster. Innsamlinga starta gjerne like etter nyttår. Det skulle «stappes» og «stables». Man var «bålvill» og «bållaus». Det var «bålvakt» og «narrebål», forteller Harald Grytten, som lover leserne ei komplett ordliste over ulike bål-uttrykk.

Gir strøka identitet

«Båla har vært knytta til visse gater eller strøk av byen. De har gitt strøka identitet. De har blitt en del av byens historie», står det å lese på omslaget til boka, som dukker opp i bokhandlerne i slutten av november.

Harald Grytten forteller at han med denne boka fullfører et tema han starta på i boka «Ålesund Forteller» i 1987.

– Det er vel snart bare Slinnigsbålet igjen av de gamle båla, sier Grytten, som mener det er på høy tid å tas vare på historien.

– Og så skulle båla brennes St. Hansaften. Ikke den nærmeste lørdagen. Det er noe turistnæringa har funnet på, sier Harald Grytten.