Ålesund vgs opplever en kjempestigning i oppmøte, etter at ny fraværsgrense på 10 prosent ble innført for videregående skoler fra 1. august i år.

Det totale fraværet på Ålesund vgs er per 1. november redusert til under 1/3, sammenligna med samme tid i fjor. Det vil si over 66 prosent nedgang.

Strekker seg lenger

– Fraværsgrensa påvirker meg mye. I fjor hadde jeg stort fravær med 14 dager og 20 timer. Men i år har jeg ikke noe fravær. Jeg har alarm på telefonen min klokka 0605, med «Husk fraværsgrensa». Det motiverer meg til å komme meg til skolen, selv om jeg ikke er i form. Og jeg gjør en bedre innsats på skolen, forteller Amalie Urke, elevrådskoordinator ved Ålesund videregående skole.

– Fraværsregelen påvirker hele klassa. Det er bedre oppmøte enn i fjor, og det gjør det morsommere. Det er mye gøyere når alle er der. Vi jobber jo mye i grupper, og må samarbeide. Nå møter folk opp, selv om de hoster og nyser, sier Amalie.

Les også: Elevene møter opp i større grad

Snudde

Elevrådsleder Sara Frøysa ser annerledes på det.

– Jeg kan sikkert telle på ei hånd hvor mange som er friske i klasserommet, sier hun. Selv har hun slitt med hoste i ukevis. Hun har vært til lege, men er livredd for å gå glipp av noe, og møter derfor opp på skolen.

– Jeg merker at folk presser seg selv. Jeg var ikke imot 10-prosentregelen, men er blitt det, sier hun.

Hun opplever tidvis håndhevingen av fraværsgrensene som rigid. Hun har selv fått fraværsvarsel i fag, og vet derfor ikke hva hun gjør når hun skal fullføre sertifikatet, hvis glattkjøring og oppkjøring sammenfaller med dager med fag hun har fått fraværsvarsel for.

Hun ser at fraværsregelen har positiv effekt på klassemiljøet, fordi elevene er til stede. Men hun tviler på læringseffekten, om elevene presser seg på skolen og kun er til stede fysisk.

Hun mener og at fraværsgrensa allerede har ført til at enkeltelever har droppet ut av skolen. Flere hun kjenner vurderer å gjøre det.

Blanda følelser

Marthe Sætervik er også elevrådskoordinator.

– Jeg har blanda følelser rundt den nye fraværsgrensa, sier hun. I fjor sleit hun med sjukdom, noe som påvirka fraværet. Med ny fraværsgrense, vet hun at hun må på skolen.

– For meg var det et piff. Men det trengs mer hjelpe til de som sliter. Slik det er nå, straffes vi som prøver å gjøre det bra på skolen. Og fraværsregelen fungerer uheldig for dem som vil, men ikke får det til, sier Marthe.

Hun mener det høye kravet til tilstedeværelse ekskluderer elever som i stedet burde tilbys hjelpetiltak.

Nye krav til dokumentasjon ved sykefravær, er også en utfordring økonomisk.

– Det er dumt at vi må betale for legetimene for å få dokumentert sykefravæ, mener Sara.

De er alle påvirket av den nye fraværsgrensa. Fra venstre: Amalie Urke, Sara Frøysa og Marthe Sætervik, alle elever ved Ålesund VGS. Foto: Nils Harald Ånstad