Ålesund formannskap ble informert om dette tirsdag, og reaksjonene ble sterke.

– Dette grenser til å være useriøst av Giske, og det er vanskelig å forholde seg til så uforutsigbare parnere i interkommunalt samarbeid, mente Høyres gruppeleder Øystein Tvedt.

Alvorlig

Rådmann Astrid Eidsvik har sendt et brev til Giske kommune der hun skriver at Ålesund ser svært alvorlig på det naboene nå er i ferd med å gjøre. Og ikke minst at de ikke har gitt noe signal om at de ikke vil være med på dette samarbeidet før i forrige uke.

Da fikk kommunalsjef Liv Stette i Ålesund en epost fra sin kollega Lene Bjørlo Overå i Giske der hun forteller at kommunestyret i Giske torsdag skal behandle sak om legevaktordning og ØHD (Øyeblikkelig hjelp dagtilbud).

– Vi gikk inn på Giske kommunes nettsider og fant sakspapirene til kommunestyret. Slik fikk vi vite hva som var i ferd med å skje, sier Astrid Eidsvik.

Har ikke varslet

– Ikke på noe tidspunkt har Giske varslet at man var på veg ut av ordninga, og kommunen var til stede i samarbeidsorganet for interkommunal legevakt og ØHD så seint som den 13. september i år. Da ble budsjettutfordringene grundig diskutert. Heller ikke her ga Giske kommune tilkjenne at de hadde andre planer enn å være med når ordninga starter opp, skriver rådmannen i Ålesund i brevet til Giske.

Hun mener at denne måten å gå fram på setter Ålesund og de andre sju samarbeidskommunene i en svært vanskelig stilling, og at det blir Ålesund som må ta regninga på 1,9 millioner kroner som var Giskes bidrag i spleiselaget.

– Dersom Giske kommune velger å hoppe av et så stort samarbeidsprosjekt i siste sving før oppstart, setter de hele det interkommunale samarbeidet i regionen i fare, skriver Eidsvik i brevet.

Beklager

– Hvis Ålesund først fikk beskjed i forrige uke om at vi vil drive ØHD og legevakt i egen regi, beklager jeg det, sier rådmann Marit Elisabeth Larssen i Giske.

Men Larssen sier også at denne saka har vært behandlet politisk i Giske kommune både i komiteen for helse og omsorg i september og i formannskapet den 7. november der det ble vedtatt å drive ØHD og legevakt i egen regi.

– ØHD-tilbudet skulle være på plass fra den 1.1. 2016. Det greide ikke Ålesund å levere, og da valgte Giske å opprette tilbudet sjøl. Vi har heller ikke økonomi til å bruke nesten to millioner kroner på Åse.

Marit Elisabeth Larssen sier også at Giske omtrent ikke har brukere til ØHD-plassene.

– Men burde ikke Ålesund ha fått vite dette før nybygget på Åse omtrent står ferdig?

– Jeg trodde Ålesund var infomert tidligere, og beklager hvis det ikke er tilfellet, sier Giske-rådmannen.

i egen regi: Rådmann Marit Elisabeth Larssen tilrår at Giske driver legevakt og øyeblikkelig hjelp døgntilbud i egen regi. Her er hun sammen med ordfører Harry Valderhaug. Foto: Staale Wattø Foto: Staale Wattø