Ålesunds politikere skal denne uka ta stilling til kommunens arealplan. Ett av forslagene er at det etableres nye massedeponi i Stokkereitmyrane på Ellingsøya og Alvika, like øst for Bingsa. Motstanden er stor, rundt 500 innbyggere har protestert.

Støv og støy

I vesle Alvika er det rundt 20 husstander.

Flere beboere mener de vil få en stor ekstrabelastning.

– Vi har fra før stor belastning med støv og støy fra Bingsa hele døgnet, året rundt. Nå kommer dette i tillegg, sier Asbjørn Holkestad.

Voll og gangveg

Ålesund kommune foreslår avbøtende tiltak: En voll foran deponiet og 170 meter gangveg.

Men småbarnsfamilier i Alvika er likevel bekymret.

– Det er allerede stor trafikk, både her i Alvika og rundt Bingsa. Det er umulig å trille ei barnevogn langs vegen, og det blir bare verre og verre, sier småbarnsmor Gunnhild Fjørtoft.

– Og om deponiet også blir godkjent, hva blir det neste? Vi føler at Bingsa kryper sakte, men sikkert innover mot og rundt oss som bor her. Vi blir boende midt i et industriområde, sier en bekymret Turid Sunde.

Ekstrakostnad for frakt

Det er ESAM Møre, en interesseorganisasjon for bedriftene Svinø, Rano, UFO, ACO og Møre Maskin, som står bak planene.

– Om du som boligbygger skal kvitte deg med masse fra ei tomt, så må vi i dag kjøre det til et deponi i Skodje. Det gir deg som kunde en helt unødvendig ekstrakostnad. Og det er heller ikke bra for miljøet å frakte masse over så lange avstander. Enkelte dager går 100–150 lastebillass gjennom Brusdalen, forklarer Ommedal.

Kan brukes andre steder

Asbjørn Holkestad mener det må finnes andre alternativ.

– Bingsa har sagt at de vil ta imot masse. Og i kommunens saksinnstilling står det at Bingsa, sammen med tilstelling av Gangstøvika, kan dekke behovet de neste ti åra. I tillegg kan massen brukes andre steder, til alt fra bygging av voller, til idrettsparker og industritomter, mener Holkestad.

– Bingsa kan sikkert ta imot noe, men det er snakk om mindre mengder og må komme som et tillegg til det nye massedeponiet. Og vi utnytter massen der det er mulig, men da må området være godkjent og regulert. Og det ikke alltid lett å finne steder som tar imot store mengder, sier Ommedal.

Overrasket

Planene om massedeponi i Alvika er ikke nye, de ble sist avvist av bystyret i 2008.

– Den gang var det klart flertall imot og vi stolte på at vi skulle få fred. Derfor er vi veldig overraska over at dette kommer opp igjen nå. Behovet for deponiet er mindre nå og argumentene som gjorde at saken ble avvist, er fortsatt like sterke, mener Turid Sunde.

Saksbehandler i Ålesund kommune, John H. Fylling, sier det ble gjort en grundig vurdering av mulige steder for massedeponi i 2008, den gang endte man opp med Alvika som det beste alternativet.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Men dette ble altså nedstemt i bystyret, som ba administrasjonen se på alternative muligheter på Bingsa og i Gangstøvika, og i tillegg bruke fyllinger og støyvoller.

– Men nå er det marginalt med areal der man kan dumpe masse, påpeker Fylling.

– Det er stor motstand mot massedeponiene, bør den ikke lyttes til?

– Det er ikke sikkert alle synes slike avgjørelser er like hyggelig. Samtidig må vi tenke på behovet til anleggsbransjen, som er et ledd i utvikling og utbygging i Ålesund kommune.

As­bjørn Hol­ke­stad me­ner de­po­ni­et blir godt syn­lig også fra El­lings­øya-sida og fjor­den. – Fjor­den og Al­vi­ka er et fint re­krea­sjons­om­rå­de som blir brukt av man­ge. Foto: Staale Wattø
In­du­stri­om­rå­det på Bing­sa kan ta imot noe rein mas­se. Men Ålesund kom­mu­ne me­ner li­ke­vel den bes­te løs­nin­gen er å opp­ret­te to nye mas­se­de­po­ni. Foto: Johan Behrentz