Mandag var det offisiell åpning av det 2.000 kvadratmeter store tinghuset på Skansekaia, som rommer Sunnmøre tingrett og Frostating lagmannsrett.

Lokalt initativ

Direktør for Domstolsadministrasjonen, Sven Marius Urke, sa i sin gratulasjons-tale at det nye tinghuset aldri hadde blitt en realitet utenom lokalt initativ, og da spesielt fra sorenskirver i Sunnmøre tingrett, Kirsti Høegh Bjørneset.

– Det var ikke midler til å bygge nytt tinghus, men sorenskriveren fikk klarsignal om å sondere det lokale eiendomsmarkedet sjøl, sier Urke, som sjøl er fra Skodje.

Handlekraft

- Bjørneset greide å komme opp med en avtale som var marginalt dyrere enn det de gamle lokalene i Nedre Strandgate kostet, noe hun også hadde fått beskjed om var forutsetningen for å få til ei flytting. Dett er er sunnmørsk handlekraft, og med hjelp av eierne Skansekaia Utvikling, har Tingretten fått maksimalt ut den bygningsmassen de ble tilbudt, sier Urke, som også framhevet Invit Arkitekter og.

Dikt

På vegne av justisminister Anders Anundsen var det statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) som overbrakte hilsninger fra justisdepartementet.

– Dette er en stor dag for hele Norge. Sunnmøre tingrett har fått nye lokaler tilasspet ny teknologi uten at det har kostet skattebetalerne nesten noe som helst, sa Hagesæter.

Foruten flere taler og lykkeønskninger, var det kunsteriske innslag under åpninga. Advokat Gerd Haagensen leste egne dikt basert på sitt virke, og både "Vitne" og "Kjendisadvokat", akkompagnert av Samuel Skrede på cello, falt i smak hos publikum.