Vikinghøvdingen Rollo var grunnlegger av Normandie og stamfar til det britiske kongehuset. I mange hundre år har det vært diskutert om han opprinnelig var fra Danmark eller Norge, spesielt om han kunne være landsforviste Gange-Rolv fra Møre.

I mars fikk en norskledet delegasjon åpne sarkofagen til to av Rollos etterkommere, hertugene Richard I og Richard II, for å teste hvor DNA-et deres stammer fra:

– Disse skjelettene har ingenting med Rollo å gjøre. Skjelettene i sarkofagen er nemlig mye eldre, det ene fra 250-300 år før vår tidsregning og det andre fra rundt år 700, altså før vikingtiden, sier historiker og prosjektets initiativtaker Sturla Ellingvåg i Stiftelsen Explico til NTB.

(saken fortsetter under)

Gravåpning

Man trodde at likrester av Rollos barnebarn og oldebarn, hertug Richard den fryktløse og sønnen hertug Richard den gode, skulle ligge begravet i gulvet i et kloster i franske Fécamp.

Etter sju års pågang innvilget franske myndigheter og den franske kirken i januar den norske søknaden om å åpne graven. I en sarkofag i gulvet fant forskerne blant annet en underkjeve med åtte tenner.

DNA-jegere åpnet vikinggrav i Normandie

Vil bekrefte om Rollo var fra Sunnmøre

Eldre

Prosjektdeltakerne ble svært overrasket da skjelettene viste seg å være mye eldre enn personene de etter sigende skulle tilhøre, selv om det ikke er helt uvanlig at innholdet i graver ikke stemmer overens med navnet over:

– Vi vet at mange byer i Nord-Europa flyttet på kirkegårder og kirker etter at vikingene startet med sine plyndringer, og mange kirker måtte også gjenoppbygges. Men feilen ligger uansett mange hundre år tilbake i tid, sier Ellingvåg, som ble spesielt overrasket over at de to mennene viser seg å ha levd så langt tilbake som før vår tidsregning og før vikingtiden.

(saken fortsetter under)

Uløst

Siden skjelettrestene var såpass gamle og har vært oppbevart i blybeholdere var det ikke mulig å få ut DNA og dermed finne ut hvor de kan ha kommet fra:

– Den eldste mannen er en god del eldre enn byen Fécamp, og vi kan bare spekulere på om dette kan være en førromersk keltisk høvding, sier Ellingvåg.

Gange-Rolv var sønn av Ragnvald Mørejarl og ble forvist fra Norge. Han skal ha bosatt seg i Frankrike. Norsk-islandsk historie hevder at han og Rollo var en og samme person, mens danske historikere mener Rollo kom fra Danmark.