– Det er bra at det holdes slike kontroller iblant. Da blir de som ikke bør være på vegen sortert ut.

Det sier Erling Drågen fra Fræna. Han har nettopp blåst i alkometeret til politibetjent Kjersti Vestavik. Prøven viste at han var edru.

– Det er helt greit for meg å bli kontrollert. Jeg har ikke noe å være redd for, smiler freningen, før han kjører videre mot Sunnmøre.

Alle kjøretøy

Torsdag var det storkontroll av alle bilførere som passerte på E39/E136 over Ørskogfjellet. Samtlige kjøretøy på veg øst- eller vestover, ble stoppet for kontroll.

Aksjonen pågikk fra klokka ti om formiddagen, til klokka 22 om kvelden.

4.200 kjøretøy ble kontrollert. Tilsammen 34 bilførere fikk gebyr, de aller fleste fordi de ikke hadde med seg førerkort, opplyser politiet i en pressemelding torsdag kveld.

I tillegg blir fire bilførere anmeldt fordi de ikke hadde gyldig førerkort.

– Vi er 35 personer fra politiet, Statens vegvesen og Tollvesenet som sammen gjennomfører denne kontrollen.

Det fortalte politibetjent Steven Blindheim, trafikkoordinator i politiet, til Sunnmørsposten på Ørskogfjellet torsdag.

Politiet i Møre og Romsdal stilte med hele 20 personer.

Og det ble arbeidet i to skift for å få gjennomført kontrollen.

PROMILLETEST Erling Drågen var en av flere tusen bilførere som torsdag måtte blåse i alkometeret. Politibetjent Kjersti Vestavik konstaterer at Drågen er edru og kan kjøre videre. Foto: Staale Wattø

Førerkortsjekk

Ikke bare måtte alle førere blåse i alkometeret. Det ble også kontrollert at alle papirer var i orden, og at kjøretøyene var i lovlig stand.

– Blant anna ser vi på hvordan de tunge kjøretøyene er utrusta for vintervegene, sier Steven Blindheim.

Totalt ble 11 kjøretøy avskilta og 27 bilførere fikk mangellapp.

Mens Sunnmørsposten var på stedet torsdag ble en utenlandsk personbil også plukket ut til vektkontroll. Den så nemlig ulovlig tungt lasta ut.

Tollvesenet var på plass på Ørskogfjellet med narkotikahund, som snuste seg gjennom noen av kjøretøyene som ble kontrollert.

I aksjon Politiførstebetjent Steven Blindheim var en av 20 politifolk som deltok i kontrollen – sammen med 15 fra Statens vegvesen og Tollvesenet. Foto: Staale Wattø

Politiførstebetjent Steven Blindheim forteller at aksjonen har vært planlagt i lang tid, og at det er andre gang de gjennomfører et så omfattende prosjekt.

Første gang var da de hadde en felles storaksjon på E136 på Horgheim i Romsdalen i september i år.

Og det kommer til å bli flere slike storkontroller framover, tror seksjonsleder Jan Erik Myhr i Statens vegvesen:

– Det kan bli her eller andre steder i fylket, eller i Sogn og Fjordane, sier Myhr.

Tryggere veger

Blant de mange yrkessjåførene som torsdag ble kontrollert på Ørskogfjellet møtte vi Arnt Jonny Hoem. Han kjører for transportfirmaet Fafe i Molde.

– Jeg synes det er OK med slike kontroller. Det blir tryggere for oss å ferdes på vegene, når de verste blir luket bort, mener Hoem – som ikke trodde at kontroll-oppholdet ville føre til at han mista ferja.

Politiførstebetjent Steven Blindheim streker under at hovedformålet med kontrollen er ikke å forsøke å avsløre flest mulig lovbrudd, men å drive forebyggende virksomhet.

Der tror han slike store aksjoner har effekt.

For nå fikk vi bilister nok en gang bekreftet at de tre etatene med gule vester kan mobilisere, og at de kommer til å dukke opp igjen – ett eller annet sted.