Kriminelle har brukt kodespråk siden tidenes morgen.

- Frykten er å bli tatt, forteller narkotiltalt til smp.no.

Hyppige bytter av mobiltelefoner, flere mobiltelefoner, skjulte nummer og kodespråk er politietterforskernes utfordring.

Ved bruk av kommunikasjonskontroll har politiet på Sunnmøre avslørt flere store narkotikasaker de siste årene.

Les: Avslørte store narkokjøp i byparken

Denne uka sitter tre personer på tiltalebenken i Sunnmøre tingrett. En mann og ei kvinne fra Ålesund, og en mann fra Kristiansund.

En del av bevismaterialet er lydopptak og datatrafikk mellom de involverte.

Koder

Her er noen eksempler fra samtaler politiet har avlyttet:

Motorsykkel, scooter og våt vannjet er betegnelser på forskjellige typer narkotiske stoff. Mengden oppgis ved for eksempel " - Jeg skulle gjerne hatt en 600 kubikker" som betyr 600 gram.

Bil blir også brukt: "- Jeg har tre hele biler. Jeg tar 15 (tusen kroner) per stykk."

I andre tilfeller brukes "kake":

- Baker du i dag? Skulle hatt en hel kake.

- Kan vi ta det i morra? Tør ikke love noe. Hva slags kake skal du ha? Sjokolade?

- Hvor mange kalorier? Trenger 100-200. (Her er det snakk om gram)

- Det spørs på fettinnholdet. 18-19 minimum er det jeg klarer. (Her er det snakk om pris i tusen kroner som kjøper er villig til å betale)

- Blir du med som kakesmaker?

- Ja, må vel det. Lar ikke noen ukjente gjøre det.

Begrep som fix og cooler brukes også om narkotiske stoffer med forskjellige effekter.

Politiet sier til smp.no at det finnes hundrevis av varianter med kodespråk.

Politiet fant 100 gram amfetamin mellom Moa og Breivika. Stoffet var kjøpt i Åleusund og skulle til Kristiansund. Foto: Politiet

Forandrer seg hele tiden

Politiets avsløringer viser også at de narkomane i fylket er veldig mobile. Narkokjøp avtales via mobil og noen timer seinere kjører en bil med kristiansundere inn på en adresse i Ålesund.

Stemningen er nervøs og kristiansunderne stoler ikke på ålesunderne. Pengene legges igjen i bilen mens stoffet skal sjekkes. I dette tilfellet dreier det seg om 300 gram amfetamin og huseieren ber dem stikke ut en tur mens "hans langer" kommer med stoffet. Kjøperne får ikke vite hvem han er (eller om han finnes).

Etter noen minutter kommer de tilbake og gjennomfører handelen. Den ene kristiansunderen har en dårlig følelse. Han sier han føler seg overvåket, og blir igjen ved bilen mens den andre tar 45.000 kroner fra et mobiletui og går ned mot huset for å gjennomføre handelen. De avtaler å møtes på Moa.

Det skjer ikke, for det stemmer at narkotikahandelen var overvåket. Politiet pågriper flere personer og beslaglegger 300 gram amfetamin.

Etterforskningen fortsetter og ei uke seinere avslører politiet et større parti med narkotika, ett kilo amfetamin og narkotiske tabletter under en presenning like ved Steinvågbrua.