Luftfartsmyndighetene sjekker nærmere hva som skjedde da et fly på veg fra Bergen til Ålesund fikk problemer etter avgang fra Flesland den 14. november i år.

Flyet var 06.40-avgangen som SAS flyr for Jet Times. Pressesjef Mariam Skovfoged i SAS Danmark bekrefter at flyet gikk fra rundt 15.000 til 10.000 fots høyde etter at det ble utsatt for kraftig ising.

– Ubehagelig

– Omtrent halvveis stupte flyet plutselig bratt nedover. Det dreide til høyre og så til venstre, før det til slutt rettet seg opp igjen, sier Rune Trones, som var passasjer på morgenflyet til Ålesund, til Bergens Tidende.

– Jeg har vært med på både lynnedslag, haglstormer og turbulens, men jeg har aldri opplevd at flyet har falt med nesen først. Det var veldig ubehagelig.

Flyet som fikk problemer, var av typen ATR 72, som er et propellfly (turboprop) som hovedsakelig brukes til innenlandsruter.

– Kan skape rystelser

Det var 36 passasjerer om bord, men informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, kan foreløpig ikke gi noen nærmere beskrivelser om hva som skjedde.

Flyet skal ha mistet høgde ved Lavik i Sogn og Fjordane. Kart: Flightradar.com

– Generelt kan jeg si at ising skjer når du får en kombinasjon av varm og kald luft. Isen legger seg på skroget og kan skape rystelser og ubehagelige situasjoner for passasjerene, forteller han til smp.no.

Hva skjer på Vigra? Se våre webkamera fra flyplassen

Johansen forklarer at flyene er utstyrt med avisningsutstyr, som ble tatt i brukt også i dette tilfellet. Flyet landet som normalt på Vigra etterpå.

Vingene droppet

Ifølge nettstedet Luftfart.media.no skal flyet å ha gått inn i en såkalt «stall» på rundt 15.000 fot. SAS sin informasjonsavdeling er kjent med disse opplysningene, men kan ikke bekrefte at dette har skjedd.

Flyet skal ha tapt betydelig høgde før pilotene gjenvant kontrollen over flymaskinen.

– Det flatet ut og plutselig droppet venstre vinge, etterfulgt av at også høyre vinge droppet, heter det i en omtale av hendelsen publisert denne uka.

Se bildeserie: Innflyging på Vigra

Få oversikt: Sjekk flightradar og værstasjon

– Pågår forundersøkelse

Vakthavende havariinspektør Birger Andreas Bull bekrefter overfor at det gjøres en vurdering omkring flyturen fra Bergen til Ålesund denne dagen. Rapporteringen er imidlertid unntatt offentlighet, og Bull opplyser at han ikke har anledning til å kommentere enkeltsaker.

– Men det pågår en forundersøkelse i den saken. Om vi beslutter å gjøre en formell undersøkelse, vil dette bli offentliggjort på våre nettsider, sier han til smp.no søndag.

Bull opplyser at det rapporteres om lag 7.000 hendelser i hvert år, og at Statens Havarikommisjon med ansvar for luftfarten får oversendt rundt 120 saker. På nettsidene til kommisjonen publiseres oversikt over pågående undersøkelser og avgitte rapporter.