– Jeg sto oppe på stillaset på privathuset da torvtaket begynte å skli. Både jeg og stillaset ramlet ned to etasjer, sier Saulius til Sunnmørsposten.

Han har fått med et par venner som tolker, og de gjenforteller det som hente.

Dekkhistorie

– Sjefen kjørte ham hjem i sin egen bil for at han skulle skifte. Det måtte ikke gå fram at han arbeidet i Norge. I stedet produserte han ei dekkhistorie om at Saulius var på ferie i Norge, men var blitt skadet på fisketur, forteller vennene.

På sjukehuset måtte han gipse et knekt bein, og han ble også behandlet for skader i ansiktet.

– Sjefen ville snarest mulig få meg ut av landet og tilbød seg å kjøpe billetten hjem. Det ville jeg ikke. Jeg har utestående lønn for 1,5 måned, sier Saulius, som er ufaglært, men skal ha hatt erfaring med bygningsarbeid.

– Hvordan kom du til Norge?

– Via venner fikk jeg høre at et byggfirma i Norge hadde behov for arbeidskraft. Lønnen er 90 kroner timen, men med mulighet til 100 om jeg arbeidet godt. Jeg fikk utbetalt rundt 18.000 til 20.000 kroner i måneden, og regnet da med at skatt og forsikringer var i orden, forteller Saulius.

Men det var det ikke. Han har ikke rett på sjukepenger eller erstatning, og hjemme i Latvia har han barn som er avhengige av det han tjener.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Ikke uvanlig

Advokat Odd Arne Nilsen sier til Sunnmørsposten at dette tilfellet ikke er uvanlig.

Ulovlig : Advokat Odd Arne Nilsen har opplevd flere lignende saker den siste tida. Han bistår Saulius i saken.

– Jeg har det siste året hatt mange arbeids- og yrkesskadesaker med utenlandske bygningsarbeidere. Felles for dem er at arbeidsgiveren har brutt grunnleggende regler i Arbeidsmiljøloven. Det som går igjen er at man har to sett arbeidsavtaler, en med den ansatte og en som skal vises Arbeidstilsynet. De betaler under lovbestemt tariff, ikke overtid, har manglende yrkesskadeforsikring og ikke minst er det brudd på HMS regler. Det setter liv og helse i fare, sier Nilsen.

De ansatte forklarer at de er glade for jobb og tør ikke protestere i frykt for å bli sendt hjem.

– De useriøse utkonkurrerer de som følger reglene, og for meg er det vanskelig å forstå at store norske byggefirma som engasjerer slike selskaper, ikke skjønner at noe er galt når anbudet er mye lavere enn det andre firma klarer å gi, sier Nilsen.

– Sjefen er sjokkert

Sunnmørsposten snakket tirsdag ettermiddag med den daglige lederen i byggefirmaet.

Han sier Saulius aldri har vært ansatt hos han.

– Det er sjokkerende å høre en slik historie. Hvis han sier at han jobber for meg og har skadet seg i en arbeidsulykke, så lyver han, sier den daglige lederen.

– Jeg fikk en telefon av en som arbeider for meg, om at en landsmann som bodde i etasjen under hadde skadet seg. Han hadde ikke penger, så jeg tilbød meg å kjøre han, samt legge ut for han. Jeg gjorde det for å være snill. Det dere forteller meg nå er sjokkerende. Jeg vil ta kontakt med advokat i morgen, sier han.

– Papirer i orden

Han opplyser at han har tre ansatte i sitt firma, i tillegg til seg selv.

– Vi har alle papirer i orden. Saulius har aldri jobbet for meg, men etter det jeg har hørt, så har han jobbet for noen andre på Sunnmøre.

Sunnmørsposten har ikke lykkes å finne noe registrert aktivt firma på mannen. Et byggefirma han drev ble slettet i Brønnøysundregistrene i april 2016.

Tilsynsleder Inger Marie Seth i Arbeidstilsynet, sier til Sunnmørsposten at de har flere slike saker.

– Det er ikke uvanlig at slikt skjer. Når vi kommer ut på ulykkestilsyn, oppdager vi ofte at arbeidsgiverne ikke alltid har papirene i orden.

Seth forteller at hun ikke kjenner til denne konkrete saka, men at hun sjølsagt vil følge den opp når den blir meldt til Arbeidstilsynet.