I pakken, som inkluderer de 3 milliardene regjeringen tidligere har tilbudt, frister regjeringspartiene også særlig KrF med rundt 1 milliard kroner i en familiepakke inkludert kontantstøtte, og om lag 1 milliard til utdanning og forskning.

I tillegg skal det være en forsvarssatsing i størrelsesorden 2-300 millioner kroner. Noe av dette er «friske» penger, ifølge Aftenbladets kilder.

Deler av tilbudet skal være finansiert av de 1,8 milliarder kronene som regjeringen har fått i økt handlingsrom på grunn av færre asylsøkere enn forventet. data-src="/event/2422104/16853">(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js';ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Ifølge Stavanger Aftenblad tilbød statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen en pakke på over 6 milliarder kroner til Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide da de fire møttes fredag morgen.

Til tross for det betydelige pengebeløpet, så pessimismen ut til å råde på borgerlig side fredag formiddag.

– Det er fortsatt mest sannsynlig at vi ikke får til en enighet om statsbudsjettet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i 13-tiden, etter å ha diskutert den nye skissen i et flere timer langt møte med sentrale aktører i partiet.

– Jeg har håpet veldig lenge at vi skulle få til en enighet, men nå er jeg ikke optimist. Det er veldig krevende, sa Trine Skei Grande fredag ettermiddag.

Droppet Kongen

De fire borgerlige partilederne skal sitte sammen på et hemmelig sted fredag ettermiddag, melder flere medier.

Ifølge Aftenbladet skal de fire partiene ha satt en frist for å bli ferdig i løpet av helgen, og de skal ha blitt enige om at de ikke skal forhandle natten før finansdebatten mandag.

Både Erna Solberg og Siv Jensen droppet statsråd og innkalt sine respektive stortingsgrupper til ekstraordinære gruppemøter fredag formiddag.

– Vi jobber hardt for å få til et budsjett, var det eneste Solberg ville meddele på vei ut fra møtet.

– Vi har strukket oss langt og anstrenger oss videre for å finne en løsning, uttalte Frp-leder og finansminister Siv Jensen på vei inn til sitt møte.

Regjeringspartiene mener tilbudet bør være godt nok til å sikre en avtale mellom alle de fire partiene – selv om den omstridte bilpakken ligger fast.

Kan gå

Både Venstre og KrF har imidlertid vært tydelig på at de mener bilpakken er uforenlig med et reelt grønt skifte. De mener pakken, som består av både avgiftsøkninger og avgiftslettelser til landets bilister, gir i sum en premiering av fossilbiler, mener de to partiene. De har også reagert svært sterkt på at regjeringen startet forhandlingene med å stille krav i ultimatums form om bilpakken.

– Sånn kan ikke en mindretallsregjering oppføre seg, fastslo Hareide onsdag.

Solberg og Jensen har jobbet med den nye skissen siden onsdag ettermiddag, da det ble klart at verken Venstre eller KrF ville gå for den budsjettavtalen som regjeringen ønsket. Sent torsdag kveld ringte Solberg til Hareide og inviterte ham til sitt kontor bare timer senere.