– Dette er gledelige nyheter! Dette betyr mye for sikkerheten for barna våre som skal ned til sjøen og bade, og som ferdes i skogen. Og mange av oss som bor på Spjelkavikneset har hunder og katter. Nå er det kanskje mest katter som går løs i området, men vi vet også at der går hjort og rev. Bare tanken på at dyr kan bli sittende fast i piggtrådgjerdet i dagevis, er forferdelig. At all piggtråden er borte, er så bra! sier Kimy Hjemaas Fagermo til Sunnmørsposten.

Forsvant

Det var en lørdagskveld i mai at den Tibetanske spanielen Sofie forsvant fra hjemmet deres på Spjelkavikneset, trolig via en verandadør som hadde stått på gløtt. Etter en storstilt leiteaksjon, der både naboer og frivillige fra Kellys håp deltok, ble hunden omsider funnet, klynkende i mørket. Hunden satt fast med magen i piggtrådgjerdet, og måtte klippes løs, og ble deretter operert hos dyrlege.

Engasjement

Etter hendelsen tok Kimy kontakt med Ålesund kommune angående piggtrådgjerdet som omkranset deler av Spjelkavikneset rund Hjellens Notbøteri, -et anlegg som er fredet av Riksantikvaren. Gamle, rustne piggtrådgjerder, kombinert med ny piggtråd, lå i kveiler i terrenget. Etter 1. januar 2010 kom det forbud mot å å bruke piggtråd. Også Dyrevernalliansen engasjerte seg i saken og varslet Mattilsynet.

Styreleder for Hjellens Notbøteri, Torgeir Arne Hjellen, fortalte i Sunnmørsposten at piggtrådgjerdet var der for å holde pøbelen ute, og hindre ungdom i å grille og gjøre hærverk på bygningene. Da Mattilsynet ga pålegg om at piggtrådgjerdene måtte fjernes, uttalte han i Sunnmørsposten at pålegget ville bli fulgt.

Piggtrådgjerdet ville bli fjeret, og erstattet med et mer dyrevennlig gjerde, et treplankgjerde som skal holde folk ute.

– Gjerdet vil bli flytte litt på, men det vil ikke bli åpnet for fri ferdsel innenfor gjerdet, uttalte han. Fristen for å få vekk all piggtråd var 1. desember.

Og fristen er holdt. Piggrådkveilene i skogen er borte, og et nytt plankegjerde er kommet opp mellom bygningene til Hjellens Notbøteri.

– Nå har det kanskje kommet noe godt ut av det, ved at Sofie kan ha berget andre fra å bli sittende fast, sier Kimy.

NOTBØTERI: Hjellens Notbøteri har fjernet piggtråden og erstattet den med et 3 m høyt plankegjerde mellom bygningene. Foto: Mona Skjong