– Nusse er eldst og veldig kosete. Pia er veldig leken. Det er også Muffe. Og han sutter på tommelen sin, når han blir litt

stresset. Det forteller akvarist og oterpappa Trond Østrem på Atlanterhavsparken.

Forlatt

Oteren Nusse ble forlatt av moren etter fødselen. Hun har vært på Atlanterhavsparken siden i sommer, hvor hun har bodd skjermet i egen hybelleilighet med sklie og basseng i kjelleren på akvariet.

Nusse ble først tatt hånd om av private før hun kom til Lofotakvariet. Men der ble hun utstøtt av de andre otrene. På kort varsel tok Atlanterhavsparken i Ålesund henne imot.

– Dette satte fart i byggearbeidet av vår nye Oterøy som er planlagt å være ferdig rett over nyttår, sier Britt Giske Andersen, salgs-og produktutvikler ved Atlanterhavsparken.

Lekekamerater

Nylig fikk Nusse selskap av to otere til, Pia og Muffe, som begge kommer fra private hjem i Nord-Norge.

Pia, som hadde blitt funnet sterkt forkommen, ble foret opp og tatt hånd om som om det var familiens eget barn. Etter hvert ble det en fulltidsjobb å holde styr på henne. Otere er høyt og lavt, gnager og markerer revir. Atlanterhavsparken i Ålesund ble også hennes redning.

Oteranlegg.

Nå er de blitt til tre, og snart skal de flytte ut av fellesleiligheten i akvariekjelleren, og ut i et svært oteranlegg ved siden av selbassenget.

– Dette blir kanskje verdens største oteranlegg, og ialle fall verdens beste, med egen øy, sier Giske Andersen.

Dyrevelferd står helt sentralt i oppbyggingen av anlegget, med naturen som utgangspunkt. Midt i oterbassenget ligger Oterøya, med sine bergknauser som oteren kan finne seg til rette i, og et basseng med observatorium under, hvor publikum kan stå under tak og se inn i oterbassenget gjennom et vindu på den ene siden, og inn i selbassenget på motsatt side.

Atlanterhavsparkens arkitekt gjennom 18 år, Torstein Lervik, har også tegnet oteranlegget, som får en prislapp på rundt to millioner kroner.

Atlanterhavsparken har og søkt Kystverket om tillatelse til å plassere en utrangert fyrlykt på Oterøya, hvor den kan få nytt liv og som otrene kan benytte som skjul, via en egen inngang.

– Nusse, Pia og Muffe går fint i lag i dag. De leker og lekesloss. Nusse er ett år eldre og er fortsatt sjef, mens Pia er mest leken og springer og biter de andre i halen for å få dem med på leken, forteller Østrem.

– Når får publikum treffe dem?

– Over nyttår. Nå er de skjermet inntil vi får åpnet oteranlegget. Det er bare å begynne og glede seg og kjøpe årskort for neste år, sier Britt Giske Andersen.

Nede i oterleiligheten blir det livlig, når Sunnmørsposten kommer på besøk. Både kos, lek, småbiting og nysgjerrighet kommer til uttrykk. Og etter litt mye pågåenhet med småbiting fra Muffes side, får han litt skjenn.

– Se nå, sier Trond Østrem og peker på Muffe som har lagt seg bakom gjerdet.

Og der ligger Muffe og sutter på tommelen sin, titter opp på oss, før han fortsetter å sutte litt til på tommelen til trøst.

Se video fra møtet med Nusse, Pia og Muffe på smp.no.

Oterparken åpner over nyttår med basseng og egen Oterøy. Da får publikum møte Pia og Nusse og hannoteren Muffe. Britt Giske Andersen og Trond Østrem gleder seg stort. Salgs- og produktutvikler Britt Giske Andersen og akvarist Trond Østrem foran den nye dammen med egen øy som skal hete «Oterøya». Foto: Staale Wattø
Her er det fotobagen og fotograf Staale Wattø som vekker interesse. Både bagen og fotograf-føttene er visst gode å tygge litt på. Foto: Staale Wattø
De lekeslåss og ruller rundt i det ene øyeblikket, og renner etter hverandre i det neste, som om det er unger som leker Sisten. Oterene var veldig interessert i fotobagen min. Foto: Staale Wattø