Ordfører Eva Vinje Aurdal i Ålesund og Dag Olav Tennfjord i Skodje skal i månedene framover lede arbeidet med å skape nye Ålesund kommune. Begge tror at flere vil bli med, og de håper det skjer frivillig.

Samstemt

Vinje Aurdal og Tennfjord er henholdsvis leder og nestleder i styringsgruppa som skal holde i tømmene fram til Stortinget har gjort sitt vedtak i juni neste år. Høyremannen Tennfjord og Vinje Aurdal fra Ap har ingen problemer med å dra i samme retning når det gjelder kommunereformen.

Og når de også hadde felles bursdag i går, måtte det sjølsagt feires.

Dag Olav Tennfjord stilte til intervju med selvkomponert bløtkake med skodjefargene gul og grønn i fyllet, og en rød og blå nisse på marsipanlokket.

– Og da kan du skrive at en av oss er ung og de andre lovende, ler Eva Vinje Aurdal.

Ikke i tvil

Dag Olav Tennfjord var fersk i politikken da han fikk ordførerkjedet i Skodje etter valget i fjor. Tanken om å skape en ny, stor regionkommune har han aldri tvilt på.

– Nei, dette er vegen å gå. En slik kommune vil være bra for de tjenestene vi skal gi innbyggerne, men også for kommunen som samfunnsutvikler. Folk flest er naturlig nok mest opptatt av tjenestene og er bekymret for at de skal bli dårligere. Det er det etter min mening ingen grunn til.

Eva Vinje Aurdal var lenge ikke like sikker i sin sak. For henne ble det avgjørende at kommunereformen er nødvendig for å skape en sterk og velfungerende region.

– Mange er bekymret for demokratiet i en ny og stor kommune. Har de ikke et poeng?

– Den bekymringa er det lett å forstå, og nærhet til beslutningstakerne er viktig for mange. Derfor kommer vi til å prioritere dette framover. Vi skal rett og slett prøve ut nye demokratiske modeller der folk får mulighet til medbestemmelse også mellom valgene. Dette blir et pilotprosjekt som kommer til å vekke oppsikt, sier de to ordførerne.

– Såpass at det kan få motvillige naboer til å ombestemme seg?

– Jeg tror vi er på rett veg, og at flere vil bli med hvis vi ser det i et litt lengre perspektiv, sier Eva Vinje Aurdal.

Hun hadde gjerne sett at det gikk litt fortere, og hun mener at det er enkelte ordførere som burde ha sett skrifta på veggen nå.

– Også i disse kommunene er det en voksende erkjennelse av at det kommer til å bli en stor regionkommune. Vi skulle ønske at de ble med før gulrøttene forsvinner. Og det er sjølsagt mye kjekkere å bygge en ny kommune sammen med noen som ønsker dette frivillig.

Tennfjord og Vinje Aurdal tror nok også at det sitter noen ordførere og venter på et tvangsvedtak slik at de sjøl slipper å ta en avgjørelse.

– Jeg skjønner jo at det kan være vanskelig når de har bundet seg selv til masta både med folkeavstemninger og egne partiprogram, sier Dag Olav Tennfjord.

Vegen videre

Om få dager blir det ansatt en prosjektkoordinator for det videre arbeidet med nye Ålesund.

– Vi står foran en formidabel jobb når den daglige drifta av kommunene skal gå sin gang samtidig som vi skal danne en ny. Men vi er heldige som får være med på den største samfunnsendringa som har skjedd på femti år, slår Eva Vinje Aurdal (59) og Dag Olav Tennfjord (53) fast.

Dag Olav Tennfjord stilte med prima marsipankake med skodjebrua og rød- og blånisser som pynt. Og ordføreren forsikret at kaka hadde han bakt sjøl. Foto: TICIANE OLIVEIRA