Ålesund formannskap har tirsdag diskutert situasjonen ved neonatal intensiv på Ålesund sjukehus.

I brevet, som er signert ordfører Eva Vinje Aurdal, heter det at Ålesund formannskap forstår at sentralisering av barn født før uke 26 er et nasjonalt standpunkt og at en har merket seg at det foreligger en faglig enighet om at denne behandlinga legges til St.Olav, men:

Videre pekes det på at sentraliseringa av for tidlig fødte før uke 26 til St. Olav vil gi en inntektsreduksjon på 5 – 6 millioner.

I brevet gis det uttrykk for at manglende budsjettmessige prioriteringe vil medføre at det blir vanskelig å opprettholde neonataltilbudet i Ålesund i den krevende økonomiske situasjonen Helse Møre og Romsdal er i.

– Derfor er det helt avgjørende at styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge gir nødvendige økonomiske garantier, og videre forplikter seg til at drifta ved Neonatalavdelinga kan fortsette som i dag etter overføringa til St.Olav av for tidlig fødte før uke 26. Uten slike garantier er det grunn til å frykte at det bare er et tidsspørsmål før tallet på ansatte og de neste gruppene overføres til St. Olav, av økonomiske grunner. Dette kan for eksempel være barn med behov for behandling etter oksygenmangel under fødsel, likeså vil det være en fare for at premature fra uke 26 til uke 28 eller 30 vil måtte flyttes. Om dette blir en realitet av økonomiske grunner, så vil hele driften ved avdelinga i Ålesund måtte bli lagt ned. Det sterke faglige miljøet av dyktige sykepleiere og nyfødtleger er da ødelagt, heter det i brevet.