– Mange har som vane å pynte ildstedet med stearinlys og liknende pynt, dette fører hver vinter til skader eller utrykning. Før du fyrer i ovnen så må du påse at alt brennbart i nærheten av ildstedet blir fjernet, slik at det ikke blir brann, skriver brannvesenet på Facebook.

Ikke gjør denne tabben Foto: ÅLESUND BRANNVESEN

Desember er en brannmåned. Varabrannsjef Johnny Stølen har oppfordret folk til å være ekstra forsiktig i forbindelse med at julen nærmer seg.

– I desember er det mye på kjøkkenet. Det er hektisk julekakebaking, som igjen skal deles på Snapchat, Instagram og Facebook, og alt skal foregå samtidig. Og så er det mye levende lys.

Ålesund brannvesen og branningeniør Knut Øystein Ekroll har nå satt opp ti tips for en trygg desember.

Nr. 1: Bruk av varmeovner

Varmeovner bør kun brukes under tilsyn. Ikke bruk varmeovner på skjøteledning. Slike ovner bør ikke brukes til basisoppvarming.

Nr. 2: Peis og ildsted

Bruk tørr ved. Fyr ikke opp med store mengder papir eller brennbar væske. Ikke brenn avfall som for eksempel gavepapir.

Nr. 3: Elektronikk og elektrisk

Har du tenkt å lade mobiler eller nettbrett om natten? Ikke gjør det, det er brannfarlig. Bruk heller ikke oppvask- og vaskemaskiner om natta. Skjøteledninger bør ikke brukes annet enn unntaksvis.

Nr. 4: Åpen ild

Åpen ild bør bare brukes under oppsyn. Den som bruker åpne flammer med lys bør ha brannsikre lysestaker slik at lyset ikke kan velte. Lyset bør plasseres i god avstand til brennbart materiale, osv.

Nr. 5: Matlaging

Ikke gå fra komfyren. Det er fare for skolding av barn. Pass på å ha det ryddig rundt komfyren. Du bør også sette deg inn i hvordan du skal slukke fett- og smultbranner. Vær forsiktig med å kombinere alkohol og matlaging. Brannvesenet rykker veldig ofte ut til folk som sovner fra mat.

Nr. 6: Julebelysning

Vær obs på adventstjerner som er laget av papir, og har forsterket pære. Sjekk at kabler ikke er skadet, og trekk ut støpselet på juletrebelysningen. Ikke skru løs en pære. Pass på bruken av skjøteledning både ute og inne.

Nr. 7: Sikringsskapet

De som har skrusikringer må gå over for å stramme til sikringene når det brukes mye strøm. Sjekk at sikringene ikke er uvanlig varme. Etter du har kontrollert, må du huske å lukke sikringsskapet. Dette for at en eventuell brann skal begrenses til skapet lengst mulig.

Nr. 8: Rømningsveier

Hold brannøvelse for barna. Informér besøkende overnattingsgjester om hvor de skal komme seg ut av boligen.

Nr 9: Røykvarsler og slukkeutstyr

Alle skal bytte batteri og teste røykvarsleren. Det er krav om minst en røykvarsler per etasje. Det anbefales å ha røykvarsler på soverommet. Slukkeutstyret skal være i orden og lett tilgjengelig. Overnattingsgjester bør få vite hvor sikkerhetsutstyret er plassert.

Nr. 10: Fyrverkeri

Tradisjon tro blir det mange branner på nyttårsaften. I fjor var det opp mot 30. De siste årene har 110-sentralen og mannskapet ute i felt hatt utrolig mye å gjøre, mye på

grunn av uforsiktighet

. Brannvesenet vil at folk ikke kombinerer alkohol og fyrverkeri. Bruk verneutstyr, og ikke bruk kinesiske lykter. Uforsiktig bruk kan føre til skogbrann og personskader.

Nødraketter sørget for brann på nyttårsaften på Valderøya. Foto: SMP-TIPSER